- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis z okazji III Weekendu makowego
Bardzo ciekawa w smaku i raczej nietypowa zupa. Łączy bardzo dobrze kwaskowy smak jabłka z wyraźnym aromatem selera, a mak daje dodatkowe wrażenia organoleptyczne
Ponieważ nie używam kostek rosołowych ujętych w przepisie, a nie miałam akurat bulionu, podsmażyłam wstępnie warzywa na łyżce masła i zalałam je wrzątkiem, ale mozna z powodzeniem uzyć np. bulionu wegetariańskiego lub innego ulubionego.
Źródło przepisu: http://junglefrog-cooking.com/applesoup/
Składniki na 8 osób:
- 4 kwaskowe jabłka
- seler ok. 600 g
- ziemniaki sypkie ok. 400 g
- łyżka masła/oliwy/oleju
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 łyżeczki 10 ml oleju orzechowego
- 4 łyżeczki 10 ml maku
- sól i pieprz
Warzywa oraz jabłka obrać i drobno pokroić. Rozgrzać tłuszcz w garnku i przesmażyć na nim warzywa, zalać ok. 1 l wrzątku, dodać jabłka, sól i pieprz i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Zmiksować, dodać śmietanę (stopniowo do smaku, ja uzyłam ok. 50 ml), w razie potrzeby doprawić. Wsypać mak, dodać olej i wymieszać. Na talerzu mozna dodatkowo posypać makiem.
Do mojej zupy użyłam oleju z pestek dyni, ponieważ barwi on zupę na zielono nie mieszałam go od razu. Jednak można dodać olej z orzechów włoskich (jak w źródle przepisu) lub olej z orzechów laskowych, chodzi o olej z wyraźnym aromatem orzechowym.
Dobrym dodatkiem będą tez grzanki i/lub prażona cebulka.

Bardzo ciekawa w smaku i raczej nietypowa zupa. Łączy bardzo dobrze kwaskowy smak jabłka z wyraźnym aromatem selera, a mak daje dodatkowe wrażenia organoleptyczne

Ponieważ nie używam kostek rosołowych ujętych w przepisie, a nie miałam akurat bulionu, podsmażyłam wstępnie warzywa na łyżce masła i zalałam je wrzątkiem, ale mozna z powodzeniem uzyć np. bulionu wegetariańskiego lub innego ulubionego.
Źródło przepisu: http://junglefrog-cooking.com/applesoup/
Składniki na 8 osób:
- 4 kwaskowe jabłka
- seler ok. 600 g
- ziemniaki sypkie ok. 400 g
- łyżka masła/oliwy/oleju
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 łyżeczki 10 ml oleju orzechowego
- 4 łyżeczki 10 ml maku
- sól i pieprz
Warzywa oraz jabłka obrać i drobno pokroić. Rozgrzać tłuszcz w garnku i przesmażyć na nim warzywa, zalać ok. 1 l wrzątku, dodać jabłka, sól i pieprz i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Zmiksować, dodać śmietanę (stopniowo do smaku, ja uzyłam ok. 50 ml), w razie potrzeby doprawić. Wsypać mak, dodać olej i wymieszać. Na talerzu mozna dodatkowo posypać makiem.
Do mojej zupy użyłam oleju z pestek dyni, ponieważ barwi on zupę na zielono nie mieszałam go od razu. Jednak można dodać olej z orzechów włoskich (jak w źródle przepisu) lub olej z orzechów laskowych, chodzi o olej z wyraźnym aromatem orzechowym.
Dobrym dodatkiem będą tez grzanki i/lub prażona cebulka.

