Zupa jabłkowo-selerowa z makiem

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis z okazji III Weekendu makowego
icon_smile.gif

Bardzo ciekawa w smaku i raczej nietypowa zupa. Łączy bardzo dobrze kwaskowy smak jabłka z wyraźnym aromatem selera, a mak daje dodatkowe wrażenia organoleptyczne
icon_wink.gif

Ponieważ nie używam kostek rosołowych ujętych w przepisie, a nie miałam akurat bulionu, podsmażyłam wstępnie warzywa na łyżce masła i zalałam je wrzątkiem, ale mozna z powodzeniem uzyć np. bulionu wegetariańskiego lub innego ulubionego.
Źródło przepisu: http://junglefrog-cooking.com/applesoup/

Składniki na 8 osób:

- 4 kwaskowe jabłka
- seler ok. 600 g
- ziemniaki sypkie ok. 400 g
- łyżka masła/oliwy/oleju
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 łyżeczki 10 ml oleju orzechowego
- 4 łyżeczki 10 ml maku
- sól i pieprz

Warzywa oraz jabłka obrać i drobno pokroić. Rozgrzać tłuszcz w garnku i przesmażyć na nim warzywa, zalać ok. 1 l wrzątku, dodać jabłka, sól i pieprz i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Zmiksować, dodać śmietanę (stopniowo do smaku, ja uzyłam ok. 50 ml), w razie potrzeby doprawić. Wsypać mak, dodać olej i wymieszać. Na talerzu mozna dodatkowo posypać makiem.

Do mojej zupy użyłam oleju z pestek dyni, ponieważ barwi on zupę na zielono nie mieszałam go od razu. Jednak można dodać olej z orzechów włoskich (jak w źródle przepisu) lub olej z orzechów laskowych, chodzi o olej z wyraźnym aromatem orzechowym.
Dobrym dodatkiem będą tez grzanki i/lub prażona cebulka.

wH1FK6bwXu9S8KgXcX.jpg
owFgWb8V62gz0JkCWX.jpg

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
Już bulgocze na gazie!

edit: Zmiksowana, doprawiona. W pierwszym momencie strasznie jabłczana i kwasna, dopiero dodatek smietanki i lyzeczka miodu zharmonizowaly całosc. Czekam na chopa, podam z olejem dyniowym i makiem. Mniaaam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy