Zupa kalafiorowa z kuminem

Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Przepis pochodzi z książki "Simply" Sabriny Ghayour

1 czubata łyżka ziaren kuminu (uprażyć na patelni i zmielić)
oliwa
1 duża cebula, pokrojona
1 duży kalafior, pokrojony na różyczki
1,5 litra wrzątku
150 ml tłustej śmietany
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
pul biber

W garnku, na oliwie, na średnim ogniu, smażyć przez chwilę cebulę i kalafior z kuminem. Zalać wrzątkiem, posolić, popieprzyć, dodać pul biber, przykryć i gotować przez 20-25 minut, aż kalafior zmięknie. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać śmietanę i sok z cytryny.

Podawać polane kapką oliwy. Na zdjęciach dwie propozycje podania - z tymiankiem lub dwoma rodzajami papryki - pul biber i antep isot.

Cytryna to dodatek Joanny, pul biber mój, oryginalny przepis nie zawierał tych składników. Bez nich zupa była mdła, a z nimi pyszna. IMG_20240929_150431135.jpg . IMG_20240929_150402888.jpg
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
O, u nas dzisiaj tez krem z kalafiora. Tylko pieczonego. Też wpiszę przepis, może połączymy siły i wyjdzie zupa idealna 😉 U mnie nie było ani tymianku, ani papryki. Następnym razem dodam. Za to cytryna i kumin obowiązkowo 👍
 
  • Like
Reakcje: yrsa
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy