- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis pochodzi z książki "Simply" Sabriny Ghayour
1 czubata łyżka ziaren kuminu (uprażyć na patelni i zmielić)
oliwa
1 duża cebula, pokrojona
1 duży kalafior, pokrojony na różyczki
1,5 litra wrzątku
150 ml tłustej śmietany
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
pul biber
W garnku, na oliwie, na średnim ogniu, smażyć przez chwilę cebulę i kalafior z kuminem. Zalać wrzątkiem, posolić, popieprzyć, dodać pul biber, przykryć i gotować przez 20-25 minut, aż kalafior zmięknie. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać śmietanę i sok z cytryny.
Podawać polane kapką oliwy. Na zdjęciach dwie propozycje podania - z tymiankiem lub dwoma rodzajami papryki - pul biber i antep isot.
Cytryna to dodatek Joanny, pul biber mój, oryginalny przepis nie zawierał tych składników. Bez nich zupa była mdła, a z nimi pyszna.
.

1 czubata łyżka ziaren kuminu (uprażyć na patelni i zmielić)
oliwa
1 duża cebula, pokrojona
1 duży kalafior, pokrojony na różyczki
1,5 litra wrzątku
150 ml tłustej śmietany
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
pul biber
W garnku, na oliwie, na średnim ogniu, smażyć przez chwilę cebulę i kalafior z kuminem. Zalać wrzątkiem, posolić, popieprzyć, dodać pul biber, przykryć i gotować przez 20-25 minut, aż kalafior zmięknie. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać śmietanę i sok z cytryny.
Podawać polane kapką oliwy. Na zdjęciach dwie propozycje podania - z tymiankiem lub dwoma rodzajami papryki - pul biber i antep isot.
Cytryna to dodatek Joanny, pul biber mój, oryginalny przepis nie zawierał tych składników. Bez nich zupa była mdła, a z nimi pyszna.

