Zupa klopsowa

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Oczywiście nazwa taka, jak używa się lokalnie.
Iloci składników proporcjonalnie do osób, które chcemy wykarmić. Zupa jesienno-zimowa, zawiesista. Znana mi z dzieciństwa.
icon_wink.gif

Składniki:
- na klopsy: mielone (wg upodobań), jajko, tarta bułka, woda, cebulka
- na zupę: ziemniaki, marchewka, seler, por, 4-5 listków laurowych, 6-8 ziaren ziela angielskiego, sól.
- dodatki: śmietana 12-18% (ewentualnie jogurt)

Wykonanie:

Do garnka z wodą, wrzucić listki laurowe i ziarna ziela. Posolić wg uznania. Zagotować. Między czasie, obrać warzywa, pokroić (por można w liściach, bez projenia, jednak wyjąć przed podaniem) i przygotować klopsiki wg tradycyjnego sposobu. Ich wielkość nie ma znaczenia dla zupy. Wrzucać do gotującej się wody. Chwile pogotować 'ostro', wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), skręcić 'moc' pod garnkiem i gotować już na 'małym ogniu' ok godziny. Można wesprzeć się kostką bulionową (niekoniecznie). Dołożyć ziemniaki i gotować do czasu, gdy będą miękkie. Zupę zagęścić mąką chyba, że przegapimy czas i ziemniaki się nadto rozgotują.
Podawać ze śmietaną, jogurtem. Niektórzy dodają odrobinę octu bezpośrednio do talerza (osobiście nie stosuję).
Zupa może bez problemu być serwowana i dnia następnego.

bl_zupa1.jpg

bl_zupa1a.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Ja robię podobną, tylko zamiast ziemniaków ryż, a zamiast ziela i listków - dużo koperku. Uwielbiam
icon_smile.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
Sztandarowa zupa mojej tesciowej, ukochana mojego chopa i moja wielka porazka.
Uczyla mnie tesciowa, gotowalam x razy i zawsze bylo 'nie taka'.
Ostatni raz szwagierka ugotowala bratu i - też "nie taka'.
Poleglam, nie mam szans dorownac tesciowej.

PS tesciowa dawala sporo majeranku do wywaru, ale bez marchewki i selera i pora ( woda, cebula, lisc ziele majeranek i sol).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy