Zupa krem z brokułą wersja qd

Zupa-krem z brokuła wersja qd



1 brokuł 500 g

2 duże ziemniaki ( ca 300g)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1l wody lub rosołu ( może być z kostki)

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ( inna miara: na koniec noża :))

Sól, sok z cytryny do smaku

Po pół łyżeczki suszonych ziół: fenkuł ( koper włoski), bazylia, oregano, tymianek

Skórka otarta z pół cytryny

Orzeszki piniowe, aceto balsamico bardzo dobrej jakości



Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka na lekko podgrzany olej, dusić na małym ogniu.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zamieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli, zamieszać, pozwolić ziemniakom zmięknąć. W międzyczasie opłukać brokuła i ściąć różyczki wysoko przy kwiatach. Trzon odłożyć do innego zużycia ( np. na surówkę).

Do podduszonych ziemniaków dolać wodę, ew. wkruszyć kostki bulionowe, zamieszać i dodać kwiaty brokuła oraz sodę i zioła. Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy kwiaty zmiękną zdjąć garnek z kuchenki i zmiksować zawartość używając blendera. Doprawić solą i sokiem z cytryny.

Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.

Nalać zupę do miseczki, posypać orzeszkami i udekorować cienkim strumykiem aceto balsamico.
 

Załączniki

  • 20221103_154509[1].jpg
    20221103_154509[1].jpg
    164.5 KB · Wyświetleń: 9
  • Like
Reakcje: małgośka79