Zupa-krem z brokuła wersja qd
1 brokuł 500 g
2 duże ziemniaki ( ca 300g)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1l wody lub rosołu ( może być z kostki)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ( inna miara: na koniec noża
)
Sól, sok z cytryny do smaku
Po pół łyżeczki suszonych ziół: fenkuł ( koper włoski), bazylia, oregano, tymianek
Skórka otarta z pół cytryny
Orzeszki piniowe, aceto balsamico bardzo dobrej jakości
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka na lekko podgrzany olej, dusić na małym ogniu.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zamieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli, zamieszać, pozwolić ziemniakom zmięknąć. W międzyczasie opłukać brokuła i ściąć różyczki wysoko przy kwiatach. Trzon odłożyć do innego zużycia ( np. na surówkę).
Do podduszonych ziemniaków dolać wodę, ew. wkruszyć kostki bulionowe, zamieszać i dodać kwiaty brokuła oraz sodę i zioła. Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy kwiaty zmiękną zdjąć garnek z kuchenki i zmiksować zawartość używając blendera. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
Nalać zupę do miseczki, posypać orzeszkami i udekorować cienkim strumykiem aceto balsamico.
1 brokuł 500 g
2 duże ziemniaki ( ca 300g)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1l wody lub rosołu ( może być z kostki)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ( inna miara: na koniec noża
Sól, sok z cytryny do smaku
Po pół łyżeczki suszonych ziół: fenkuł ( koper włoski), bazylia, oregano, tymianek
Skórka otarta z pół cytryny
Orzeszki piniowe, aceto balsamico bardzo dobrej jakości
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka na lekko podgrzany olej, dusić na małym ogniu.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zamieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli, zamieszać, pozwolić ziemniakom zmięknąć. W międzyczasie opłukać brokuła i ściąć różyczki wysoko przy kwiatach. Trzon odłożyć do innego zużycia ( np. na surówkę).
Do podduszonych ziemniaków dolać wodę, ew. wkruszyć kostki bulionowe, zamieszać i dodać kwiaty brokuła oraz sodę i zioła. Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy kwiaty zmiękną zdjąć garnek z kuchenki i zmiksować zawartość używając blendera. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
Nalać zupę do miseczki, posypać orzeszkami i udekorować cienkim strumykiem aceto balsamico.