Zupa królów. Krem z pietruszek i gruszki.
Składniki:
pół kilo korzeni pietruszki
jedna gruszka
łyżeczka suszonego tymianku
około szklanki mleka (ja użyłam gryczanego)
delikatny bulion warzywny lub woda
oliwa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek migdałów **** - ja brałam płatki migdałowe
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, jeść posypane migdałami.
Link do przepisu ZUPA KRÓLÓW
DZIĘKII za link
Składniki:
pół kilo korzeni pietruszki
jedna gruszka
łyżeczka suszonego tymianku
około szklanki mleka (ja użyłam gryczanego)
delikatny bulion warzywny lub woda
oliwa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek migdałów **** - ja brałam płatki migdałowe
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, jeść posypane migdałami.
Link do przepisu ZUPA KRÓLÓW
DZIĘKII za link

Ostatnią edycję dokonał moderator: