Zupa krem z pietruszki i gruszki

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zupa królów. Krem z pietruszek i gruszki.


Składniki:

pół kilo korzeni pietruszki
jedna gruszka
łyżeczka suszonego tymianku
około szklanki mleka (ja użyłam gryczanego)
delikatny bulion warzywny lub woda
oliwa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek migdałów **** - ja brałam płatki migdałowe

Przygotowanie:

Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, jeść posypane migdałami.



Link do przepisu ZUPA KRÓLÓW

DZIĘKII za link
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Seniorko, arcyciekawy przepis na zupę. Gotowana pietruszkę bardzo lubię! Na połączenie z gruszka, w ogóle bym nie wpadła :D
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Miałam zrobić zgodnie z przepisem, ale mnie podkusiło, by dodać sera pleśniowego (miałam w lodówce wymagający szybkiej utylizacji roquefort).
Wyszła pyszna. Udekorowałam lekko podprażonymi ziarnami słonecznika i podsmażonymi na maśle plastrami gruszki.
Zamiast warzywnego, dałam lekki bulion z kurczaka, a pietruszki i gruszkę pokroiłam mandoliną w drobne julienne, co skróciło czas przygotowania zupy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy