Zupa-krem z zielonego groszku.

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,644
672
113
SKŁADNIKI: (na ok 4 porcje)
80 dag mrożonego zielonego groszku
5 szklanek rosołu
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
3 pęczki natki pietruszki
sól, biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W naczyniu zagotować 5 szklanek rosół, a następnie wsypać groszek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 20 minut w rosole.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przecisnąć je przez praskę do czosnku. Białka pokroic w równą kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę bardzo drobno posiekać.
Groszek z rosołem dokładnie zmiksować, wsypać pokrojone biała i pietruszke, po czym delikatnie wymieszać.
Kremówkę ubić na puszystą masę, połowę dodać do zupy i również delikatnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem. Zupę przelać do kokilek, na każdej porcji umieścić kleks z pozostałej bitej śmietany, posypać żółtkiem i natką.

ABY SMAKOWAŁO JESZCZE LEPIEJ:
Zupa smakuje znakomicie z tostami zapiekanymi z żółtym serem.


BON APPETIT
mniam.gif
lecker.gif


DSC00590.JPG

DSC00592.JPG


przepis z czasopisma kulinarnego Mniam Mniam
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC00590.JPG
    DSC00590.JPG
    143.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00592.JPG
    DSC00592.JPG
    146.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Pychota
icon_exclaim.gif

Koniecznie tylko ze świeżego lub mrożonego groszku. Inaczej to nie to samo...
 

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Wygląda smakowicie i działa na mojąwyobraźnię, bo uwielbiam zielony groszek
lecker.gif

Koniecznie muszę wypróbowac ten przepis przy najbliższej nadarzającej się okazji
icon_mrgreen.gif