- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113
SKŁADNIKI: (na ok 4 porcje)
80 dag mrożonego zielonego groszku
5 szklanek rosołu
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
3 pęczki natki pietruszki
sól, biały pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W naczyniu zagotować 5 szklanek rosół, a następnie wsypać groszek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 20 minut w rosole.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przecisnąć je przez praskę do czosnku. Białka pokroic w równą kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę bardzo drobno posiekać.
Groszek z rosołem dokładnie zmiksować, wsypać pokrojone biała i pietruszke, po czym delikatnie wymieszać.
Kremówkę ubić na puszystą masę, połowę dodać do zupy i również delikatnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem. Zupę przelać do kokilek, na każdej porcji umieścić kleks z pozostałej bitej śmietany, posypać żółtkiem i natką.
ABY SMAKOWAŁO JESZCZE LEPIEJ:
Zupa smakuje znakomicie z tostami zapiekanymi z żółtym serem.
BON APPETIT
przepis z czasopisma kulinarnego Mniam Mniam
80 dag mrożonego zielonego groszku
5 szklanek rosołu
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
3 pęczki natki pietruszki
sól, biały pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W naczyniu zagotować 5 szklanek rosół, a następnie wsypać groszek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 20 minut w rosole.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przecisnąć je przez praskę do czosnku. Białka pokroic w równą kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę bardzo drobno posiekać.
Groszek z rosołem dokładnie zmiksować, wsypać pokrojone biała i pietruszke, po czym delikatnie wymieszać.
Kremówkę ubić na puszystą masę, połowę dodać do zupy i również delikatnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem. Zupę przelać do kokilek, na każdej porcji umieścić kleks z pozostałej bitej śmietany, posypać żółtkiem i natką.
ABY SMAKOWAŁO JESZCZE LEPIEJ:
Zupa smakuje znakomicie z tostami zapiekanymi z żółtym serem.
BON APPETIT




przepis z czasopisma kulinarnego Mniam Mniam

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: