- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Zupa bardzo prosta, szybka, a jednocześnie tak smaczna i elegancka, że nadaje się na każdą okazję. Polecam podanie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
1 kg ziemniaków
15 dag sera bleu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku
kiełbasa - ilość dowolna, u mnie ok. 20 cm
olej do smażenia
grzanki lub groszek ptysiowy
Obrane, umyte i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki zalać wodą tak, by je przykryła i gotować do miękkości, soląc do smaku.
Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy ziemniaki będa miękkie, wyłaczamy palnik. Dodajemy pokruszony ser bleu, listki bazylii i obrany czosnek. Całość ucieramy dokładnie na krem za pomocą blendera.
Jeśli potrzeba, dodajemy wody do uzyskania oczekiwanej przez nas gęstości zupy (ja lubię, gdy zupa - krem jest gęsta). Dodajemy usmażoną kiełbasę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

1 kg ziemniaków
15 dag sera bleu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku
kiełbasa - ilość dowolna, u mnie ok. 20 cm
olej do smażenia
grzanki lub groszek ptysiowy
Obrane, umyte i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki zalać wodą tak, by je przykryła i gotować do miękkości, soląc do smaku.
Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy ziemniaki będa miękkie, wyłaczamy palnik. Dodajemy pokruszony ser bleu, listki bazylii i obrany czosnek. Całość ucieramy dokładnie na krem za pomocą blendera.
Jeśli potrzeba, dodajemy wody do uzyskania oczekiwanej przez nas gęstości zupy (ja lubię, gdy zupa - krem jest gęsta). Dodajemy usmażoną kiełbasę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: