Zupa krem ziemniaczano serowa z kiełbasą

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zupa bardzo prosta, szybka, a jednocześnie tak smaczna i elegancka, że nadaje się na każdą okazję. Polecam podanie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

krem_serowy.JPG

1 kg ziemniaków
15 dag sera bleu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku

kiełbasa - ilość dowolna, u mnie ok. 20 cm
olej do smażenia

grzanki lub groszek ptysiowy

Obrane, umyte i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki zalać wodą tak, by je przykryła i gotować do miękkości, soląc do smaku.

Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Kiedy ziemniaki będa miękkie, wyłaczamy palnik. Dodajemy pokruszony ser bleu, listki bazylii i obrany czosnek. Całość ucieramy dokładnie na krem za pomocą blendera.
Jeśli potrzeba, dodajemy wody do uzyskania oczekiwanej przez nas gęstości zupy (ja lubię, gdy zupa - krem jest gęsta). Dodajemy usmażoną kiełbasę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Załączniki

• krem_serowy.JPG
    krem_serowy.JPG
    102.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Pomysł mi się podoba
icon_smile.gif
Na pewno zrobię jak tylko ser kupię
icon_smile.gif

Zastanawiam się tylko czy kiełbasa jest elegancka...
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Myślę, ze w dzisiejszych czasach jest zupełnie normalna. Żurek jest obowiazkowo z kiełbasą, a jest uznawany za elegancką zupę. I z jajkiem. Jajko jest eleganckie? ;)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Kartofel jest elegancki
icon_cool.gif

Czy to ma znaczenie? Zupa wygląda przepieknie, myślę ze prócz tej kiełbaski usmażony na chrupko bekon też by sie fajnie prezentował i smakowo pasował.
Zdjęcie takie że oczy same jedzą
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję, Cinko. Tak, zdecydowanie, bekon też by był tu idealny
icon_biggrin.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A skąd wiedziałaś, Mi, że ja dzisiaj kupiłam dokładnie 15 dkg sera blue? To chyba jakiś prywatny detektyw. Nie pozostaje mi nic innego, jak jutro zrobić tę zupę, bo dziś już po obiedzie. Aha, pewno jeszcze Ci donieśli, że mam spory kawałek kiełbasy, z którym nie wiedziałam co zrobić. To do jutra.
icon_lol.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Telepatia, Seniorko!
icon_lol.gif
Smacznego
bussi.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Rzeczywiście telepatia. Zrobiłam tę zupę z połowy porcji, jak dla mnie to wystarczająco. Zupa jest supersmaczna.
lecker.gif
Zjadłam ją z groszkiem ptysiowym, który bardzo lubię. Nic konkretnego nie zmieniałam, bo nie było to potrzebne, tylko do smażenia, oprócz oleju, dodałam kawałeczek masła. Dziękuję
anbetung.gif
za przepis. Podana w taki sposób, jak na zdjęciu, ta zupa może ozdobić każdy wykwintny obiad. Dla siebie podałam ją podobnie - oczy też jedzą. Polecam z pełnym przekonaniem.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, lejesz miód na moje serce! Nie masz pojęcia, jak ogromnie się cieszę, że Ci smakowało! Na zdrowie
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy