Zupa musztardowa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Zupa musztardowa :

Litr bulionu lub rosołu
200 g śmietany gęstej (piątnica, danone..)
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 - 2 łyżki musztardy z białym winem i bazylią (uwaga - słona) - swego czasu była dostępna w Carrefourze
odrobina musztardy cytrynowej
1 por
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
łyżka masła
Pieczywo na grzanki

Pora pokroić w plasterki, wrzucić na masło, podsypać mąką i obsmażyć.
Zalać gorącym bulionem.
Śmietanę wymieszać z musztardami, doprawić pieprzem, wlać do bulionu, wymieszać, zagotować.
Doprawić do smaku gałką.
Podawać z grzankami.

Ostrożnie z solą - nie solić dopóki się nie spróbuje, musztardy są słone.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
Droga Marghe!!! dopiero co się odchudziłam 26 kilo ,a przy Twoich przepisach...ale lubię je ...dzisiaj na obiadokolację...wiesz co... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
274018.jpg

anna
icon_smile.gif

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
Ale właśnie wg zasad mm 18% bobra tylko ten chleb!!Nic to już nie jestem mm i jeste ok!!!

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Marghe - zupa BOSKA!!!!! Po prostu wspaniała - już jest w ulubionych. Zwykła porowa była dla mnie trochę mdła - dodatek musztardy sprawia, że stała się tym co Tygryski lubią najbardziej

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Marghe, ta zupa to jest MISTRZOSTWO ŚWIATA :anbetung:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
tu tez była 18% śmietana..czyli najchudsza ;)

zastanawiam sie jak by sie jogurt zachował.. hmm
Kubek nie ma reakcji po jogurcie, a smietana jest zabojstwem.
Do zup, sledzi, twarogow.... i co tylko :mrgreen: uzywam 2% jogurtu naturalnego. Dobry. Gesty jak grecki.
Nie gotuje w zupie tylko rozprowadzam troche na talerzu, a potem dodaje reszte zupy.
Jarek sie nie bawi. Wrzuca lyzka do nalanej zupy i miesza i taz mu sie nie wazy :shock:
mysle, ze musztarde rownie dobrze mozna rozrobic z rosolem, a jogurt dodac na koncu bez zagotowywania.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a mi wyjątkowo ta smeitana tu pasuje, wyjątkowo. choc z serkiem tez bankowo bedzie dobra.

malgosi, a czemu nie smietana? ona wraz z musztardami daje taka cudowna kwaskowosc...

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A bo takie skojarzenie z moją ulubioną zupą duńską, z której na amen wycięłam śmietanę (pozostawiając sam serek topiony). Lubię śmietanę, ale niekoniecznie w zupach. ;)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
achaaa, rozumiem

no ale duńska z natury jest delikatna ... no ale i tak bedzie napewno dobra, bez smietany

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Pyszna, pyszna, pyszna!
Nie miałam dokładnie takich musztard jak w przepisie, więc wciepałam rosyjską (mega-ostra) i drugą z kulkami gorczycy, i wyszło super.
Rzeczywiście taka zupa jest wyraźniejsza w smaku niż dajmy na to duńska.
No i jak planowałam, robiłam na serku topionym, rezygnując ze śmietany.

:handclaps:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
hmm...zaciekawiła mnie ta zupa 8) i nawet mam w domu wszystkie potrzebne składniki co niezmiernie rzadko ma miejsce :lol: a co mi tam- idę robić :mrgreen:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
baaardzo dobra zupka! :banana: :banana: :banana: zamiast śmietany dałam kubek jogurtu naturalnego bakomy (kurcze takie to gęste że nawet po wyrzuceniu na talerz trzymało kształt kubeczka :dump: ) i dodałam jednego hochlanda śmietankowego a musztardę miałam sarebską i słodką jakąś ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy