- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Klasyczna zupa pieczarkowa.
400 g pieczarek
1,5l Bulionu grzybowego lub jarzynowego
jedna duża cebula
250 ml smietany
1 łyżka mąki
1 łyżka przypraw (vageta, jarzynka)
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Dużo pietruszki.
1 łyżka masła.
1.Pieczarki kroimy w plasterki (staramy się je nie myć, a zabrudzenia z ziemi odkrajać). Cebulę kroimy w kostkę.
2.W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i pieczarki. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Możemy dodać kilka łyżek wody.( Im mniej wody nam wyparuje tym lepiej).
3.Dolewamy bulion,dodajemy wszystkie przyprawy oraz mąkę rozmieszaną z śmietaną. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy dużo posiekanej pietruszki.
ps. Jest to przepis klasyczny ale kiedy mieszamy uduszone pieczarki z bulionem można dodać także: pokrojone w kostkę ziemniaki , garść ryżu lub kaszy jenczmiennej albo co najczęściej się zdarza drobno połamany makaron.
400 g pieczarek
1,5l Bulionu grzybowego lub jarzynowego
jedna duża cebula
250 ml smietany
1 łyżka mąki
1 łyżka przypraw (vageta, jarzynka)
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Dużo pietruszki.
1 łyżka masła.
1.Pieczarki kroimy w plasterki (staramy się je nie myć, a zabrudzenia z ziemi odkrajać). Cebulę kroimy w kostkę.
2.W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i pieczarki. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Możemy dodać kilka łyżek wody.( Im mniej wody nam wyparuje tym lepiej).
3.Dolewamy bulion,dodajemy wszystkie przyprawy oraz mąkę rozmieszaną z śmietaną. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy dużo posiekanej pietruszki.
ps. Jest to przepis klasyczny ale kiedy mieszamy uduszone pieczarki z bulionem można dodać także: pokrojone w kostkę ziemniaki , garść ryżu lub kaszy jenczmiennej albo co najczęściej się zdarza drobno połamany makaron.



Ostatnią edycję dokonał moderator: