Zupa rybna z pstrągiem i łososiem

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Dodaję zupkę na życzenie. Dzięki zastosowaniu podpieczonego łososia i pstrąga (u mnie pstrąg łososiowy), a także długiemu czasowi gotowania, zupa jest bardzo aromatyczna. Oczywiście można podobną ugotowac na każdej innej rybie słodkowodnej, ale mnie odpowiada takie połączenie smaków i takie też polecam.

Zupa rybna z pstrągiem i łososiem

fish-bouillon_main_2.jpg


Składniki:

1 niewielki pstrąg (ok. 500 gram - jak łososiowy, to pewnie będzie większy)
filet z łososia, ok. 300 gram
2 duże ziemniaki
2 niewielkie marchewki
1 średnia pietruszka
1/4 małego korzenia selera
świeża natka pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki rozmarynu (lub świeża gałązka)
pieprz czarny i sól - do smaku

Przygotowanie:

Jeśli używamy pstrąga niepatroszonego, to wypatroszyć i oskrobać z łuski. Uciąć głowę, pozbyć się oczu i skrzeli. Uciąć ogon. Wyfiletować, pozostawiając skórę.

Filety z pstrąga i z łososia podpiec w żaroodpornym naczyniu przykrytym folią aluminiową, ok. 30 minut, w 180 st. C. Wyjąć z pieca, obrać ze skóry. Mięso wystudzić i odłożyć do lodówki.

Do rondla włożyć głowę, ogon, skóry i płetwy. Dodać wszystkie soki, które wypłynęły z ryb podczas pieczenia. Dodać obrane warzywa, prócz ziemniaków. Zalać wodą i gotować na maleńkim gazie przez godzinę.

Po tym czasie wyjąć kawałki ryby i warzywa, a zupę przecedzić. Dodać lubczyk i rozmaryn oraz doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić całkowicie, odłożyc do lodówki na kilka godzin lub na noc. W tym czasie zupa zmieni smak i nabierze aromatu.

Następnego dnia zupę odgrzać, dodając skrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą dobre. Na kilka minut przed końcem gotowania, dodać kawałki ryb, aby sie podgrzały. Należy uważać, żeby ryba zbytnio sie nie rozpadła, zaśmiecając zupę.

Podawać gorącą zupę z kawałkami ryb, ziemniaczkami i świeżą natką pietruszki. Można też zabielić odrobiną śmietany.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Doruśka @ 12 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241105Dziękuje
icon_smile.gif
na pewno zrobię
icon_smile.gif
po feriach
icon_smile.gif
Smacznego!

Maria z Łeby @ 12 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241193Wtrącę się - gdzieś wyczytałam, że z głów oprócz oczu usuwa się skrzela.
Głowy nie dam, ale zdaje się, że skrzela usuwa się już przy patroszeniu. A przynajmniej powinno się, bo one szybko się psują. Dodałam w opisie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jade jutro na rybny rynek i spodziewam sie super swiezych sztuk. Szukajac inspiracji, weszlam tutaj. Lososiowo-pstragowa, powiadasz...brzmi pysznie!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy