Jest w niej wszystko, co lubie - szpinak , cukinia, 2 rodzaje czosnku i wiorki swiezego parmezanu. "Flowering garlic" jest moim niedawnym odkryciem kulinarnym (dzieki pomocy naszej nieocenionej Bajaderki). Smakowo jest dla mnie skrzyzowaniem szczypioru i czosnku. Jezeli nie macie w poblizu sklepu z chinskimi warzywami - mozecie go spokojnie zastapic cebulka dymka.
1 lyzka oliwy extra virgin
2 cebule pokrojone w polplasterki
3 srednie cukinie pokrojone w polplasterki
300g swiezego szpinaku
0,75-1,0 l bulionu z kurczaka (w zaleznosci od tego jak gesta zupe lubimy)
3 galazki chinskiego kwitnacego czosnku (flowering garlic) drobno pokrojone (mozna zastapic dymka)
2 duze zabki czosnku przecisniete przez praske
sol, pieprz i galka muszkatolowa do smaku
do przybrania:
1 pocieta na kawalki galazka kwitnacego czosnku lub szczypiorku
starta na wiorki surowa cukinia (po 1 lyzce na osobe)
swiezo starty parmezan
Podsmazamy na oliwie cebule, nastepnie dodajemy cukinie, szpinak, flowering garlic i jeszcze 5 min smazymy. Nastepnie wrzucamy czosnek i zalewamy goracym bulionem - gotujemy do miekkosci. Miksujemy zupe na krem, doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Przed podaniem dekorujemy kwitnacym czosnkiem, starta cukinia i oproszamy parmezanem. Podajemy bardzo goraca.

1 lyzka oliwy extra virgin
2 cebule pokrojone w polplasterki
3 srednie cukinie pokrojone w polplasterki
300g swiezego szpinaku
0,75-1,0 l bulionu z kurczaka (w zaleznosci od tego jak gesta zupe lubimy)
3 galazki chinskiego kwitnacego czosnku (flowering garlic) drobno pokrojone (mozna zastapic dymka)
2 duze zabki czosnku przecisniete przez praske
sol, pieprz i galka muszkatolowa do smaku
do przybrania:
1 pocieta na kawalki galazka kwitnacego czosnku lub szczypiorku
starta na wiorki surowa cukinia (po 1 lyzce na osobe)
swiezo starty parmezan
Podsmazamy na oliwie cebule, nastepnie dodajemy cukinie, szpinak, flowering garlic i jeszcze 5 min smazymy. Nastepnie wrzucamy czosnek i zalewamy goracym bulionem - gotujemy do miekkosci. Miksujemy zupe na krem, doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Przed podaniem dekorujemy kwitnacym czosnkiem, starta cukinia i oproszamy parmezanem. Podajemy bardzo goraca.