zupa z czerwonej papryki

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=1859
składniki
1 kg czerwonej slodkiej papryki

1 lyzka oliwki
1 duza slodka cebula, pokrojona w kostke
2 duze zabki czosnku, posiekane
1 lyzeczka suszonego majeranku
mala galazka rozmarynu
3 szklanki wywaru z warzyw lub rosolu z kurczaka

1/4 szklanki slodkiej smietanki
1/4 szklanki mleka
1 lyzka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
szczypta cayenne, lub do smaku
sposób przygotowania
Wlaczyc gorna grzalke piekarnika na grill. Umyte straki papryki (cale) ulozyc na duzej, plaskiej blasze i piec czesto przewracajac az skorka bedzie zweglona na wiekszosci powierzchni. Papryke wlozyc do papierowej torby i zostawic zawiniete przez okolo 10 minut. W tym czasie rozgrzac oliwke w rondlu, dodac posiekana cebule, czosnek i przyprawy, zeszklic do miekkosci nie rumieniac. Dodac wywar z warzyw, galazki rozmarynu usunac. Papryke obrac, wypestkowac i pokroic na kawalki, dodac do rosolu i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac do momentu az papryka bedzie bardzo miekka, okolo 20 minut.
Zupe zmiksowac, dodac smietanke, mleko, ocet i cayenne i mocno zagrzac, jezeli jest za gesta dodac troszke wiecej wywaru i przyprawic sola i pieprzem.

Untitled_1.jpg
 

Załączniki

  • Untitled_1.jpg
    Untitled_1.jpg
    31.7 KB · Wyświetleń: 0

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Wygląda bosko
lecker.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
To ja jeszcze dodam moje serduszko, nie takie ladne jak moni - trudno
icon_smile.gif


img8776ih1.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Przepyszna zupa
mniam.gif
Cayenne sypnęłam zdrowo, bo szczypta zupełnie mnie nie usatysfakcjonowała
icon_lol.gif

Podałam z bajaderną ciabattą.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bajaderka @ 25 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=568809To ja jeszcze dodam moje serduszko, nie takie ladne jak moni - trudno
icon_smile.gif
nieladne oj nieladne. Tylko nie wiedziec czemu czlowiek sie slini do pasa.

A ja tu za Lisa ciabata przyszla. Bardzo nie lubie okrywania posmarowana folia
icon_sad.gif
ale poza tym Bajaderkowa ciabata jest lepsza od tej, ktora sprzedaja w bardzo fancy piekarni na Byward Market. Takze bardzo znane miejsce w Ottawie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
O jak dobrze! Recepta na paprykowy nadmiar. Jutro zabieram się do dzieła.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Ciągle poszukuję zupy paprykowej, która będzie mi dozgonnie smakować
icon_mrgreen.gif
Ta jest prawie idealna
lecker.gif


zupka.jpg
 

Załączniki

  • zupka.jpg
    zupka.jpg
    128 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no i oczywiscie zdjecie powalajace na kolana...
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zrobilam wlasnie dzisiaj, pyszna zupa
lecker.gif


troche mi jej malo wyszlo, bo papryke troche za bardzo spalilam, suknie slubne ogladalam i zapomnialam o papryce
icon_redface.gif


zupa taka pokazowa np. na przyjecie albo dla gosci, dzis dla nas tylko
fiesgrins.gif
 

kajmakam

Member
Mar 17, 2009
8
0
0
Jak ktoś tu zajrzy to mam pytanie - bo zupa wyszła super, ale: śmietanka to będzie 18 czy 30? Z braku dałam 12 i też było okej,ale tak żeby już do perfekcji ;)
I po co jest ta papierowa torba? Bo nie kumam :/
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Śmietanka będzie dobra każda. Jak chcesz żeby było lżej to 12 jest odpowiednia.
daumen.gif
Jak wolisz bardziej tłusto to daj 36
icon_mrgreen.gif


Papierowa torba pewnie po to, żeby skóra zlazła z tej papryki. Ale ja nie używam papierowej, bo lepiej sprawdza się foliowy woreczek lub włożenie papryki do miski i przykrycie np. talerzem. Wtedy skóra złazi idealnie.
 

kajmakam

Member
Mar 17, 2009
8
0
0
Ekstra! dzięki
icon_smile.gif

Ja nie miałam torby więc po prostu potrzymałam w wyłączonym piekarniku, też zlazła wyśmienicie. A jeśli to tylko dla skórki - tak podejrzewałam, ale wolałam dopytać - to chyba pozostanę przy piekarniku albo jak, radzisz - poświęcę woreczek ;)
dzięki!