- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
- 1 op. soczewicy czerwonej (ok. 450 g)
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 g cebuli
- 15 g czosnku
- sól
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- czerwona turecka papryka do smaku
- 1/2 szklanki oleju
- 100 g mąki
- 50g klarowanego masła
- 200 g koncentratu pomidorowego
- cytryna
Soczewicę wraz z rozdrobnioną cebulą, posiekanym czosnkiem i ziemniakami w kosteczkę gotujemy 30 minut.
Osobno na oleju smażymy czosnek z miętą i mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy sokiem z cytryny i solą. Łączymy zawartość obu garnków, mieszamy.
Zupa ma piękny czerwono-pomarańczowy kolor, dzięki mięcie jest ciekawa w smaku. Bałam się tej mięty, ale tutaj naprawdę pasuje

Zupa u mnie dzisiaj na obiado-kolację, już nie mogę się doczekać.
Ostatnią edycję dokonał moderator: