zupa z czerwonej soczewicy (mercimek corbasi)

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
  • 1 op. soczewicy czerwonej (ok. 450 g)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • czerwona turecka papryka do smaku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g mąki
  • 50g klarowanego masła
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • cytryna
DSCF1872.JPG

Soczewicę wraz z rozdrobnioną cebulą, posiekanym czosnkiem i ziemniakami w kosteczkę gotujemy 30 minut.
Osobno na oleju smażymy czosnek z miętą i mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy sokiem z cytryny i solą. Łączymy zawartość obu garnków, mieszamy.

Zupa ma piękny czerwono-pomarańczowy kolor, dzięki mięcie jest ciekawa w smaku. Bałam się tej mięty, ale tutaj naprawdę pasuje
icon_smile.gif

Zupa u mnie dzisiaj na obiado-kolację, już nie mogę się doczekać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
moja zupa gotowała się w garnku 4,5 l.
Jest fantastyczna w smaku, bardzo, bardzo nam zasmakowała.
Wstawię później zdjęcie, które wczoraj zrobiłam.
Nam taka ilość wystarcza na 2 dni dla 4 osób, a Wam nie wiem
icon_smile.gif

W każdym razie syn powiedział, że to najlepsza zupa, jaką jadł.

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Kurczę a mi wyszła potwornie gęsta mimo rozcieńczania i jakaś bez smaku
icon_sad.gif

Nie wiem czy za mało doprawiłam czy soczewica to nie mój smak?
Ale pierogi z farszem z soczewicy przecież bardzo lubię...
Czego by jeszcze można tu dodać? Majeranku?

gumissylwia

Member
Lip 11, 2007
160
0
16
Wlasnie konsumuje
lecker.gif
bardzo smaczna.
Nie dodalam masla i zrobilam na oliwie, aha i sypnelam troche chili, bo lubie ostre
fiesgrins.gif

Dzieki za swietny przepis
cvety.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Naprawdę trzeba aż 10 dag mąki? I co w końcu z tym czosnkiem, bo jest napisane, że gotować z soczewicą, a później że smażyć z miętą i mąką, czy dać po połowie?

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hmmm... moja turecka przyjaciolka nigdy nie dodaje maki do tej zupy, w jej rodzinie zas ewentualnie dodawalo sie ok. lyzke-dwie.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Też pewnie dam mniej, ale czekam co duende napisze, może chodziło o 10 a nie 100g, to bardziej prawdopodobne
icon_smile.gif
. Sama soczewica zagęszcza przecież zupę.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
w oryginalnym przepisie z restauracji jest wyraźnie 100g mąki, ale przecież jeśli uznacie, że mniej Wam wystarczy, to nie ma problemu. Mąka daje taka przyjemna kremowość tej zupie. Czosnek zaś ja 'gaszę' na rozgrzanej patelni i wraz z pozostałymi składnikami dodaje do gara z zupą.
Chciałam tym razem odlać słoik czy dwa tej zupy by była na zaś, ale jak zwykle za szybko się skończyla
rofl.gif

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Wiem, że przeczę nazwie tej zupy, ale chciałabym tę zupę, a mam tylko zieloną soczewicę, a pojęcia żadnego, czy czymś oprócz kolorem rózni się od tej czerwonej. Ktoś mi pomoże?

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
mała m., zielona od czewrwonej w smaku niewiele się różni, za to wygląd tej zupy z zielonej soczewicy moim zdaniem odbierze Ci apetyt
icon_smile.gif

Ja czerwoną kupuję w tesco

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Eee, od razu odbierze apetyt. Zielona dłużej się gotuje i kolor będzie bury, ale poza tym smak chyba tak samo dobry. Ja osobiście wolę zupę z zielonej soczewicy, bo jest "konkretniejsza", czerwona delikatniejsza.

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Bardzo dziękuję za odpowiedzi:) Zupa już zjedzona, z zieloną, bo tylko taką znalazłam w Tesco ostatnio. Była pyszna i wcale wyglądem nie odstraszała. Tylko teraz umieram, bo niezwykle się przeżarłam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy