Zupa zielona

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Aaaa, ta to dopiero jest zielona, i bardzo prosta. Wpisac? Tu czy osobno?

Rukiew (Nasturtium officinale), na surowo czy ugotowana jest pyszna. Rosnie dziko w strumieniach, ale jest rowniez uprawiana komercyjnie w duzych zbiornikach wodnych. Latwo daje sie rowniez uprawiac w domu - idealana w hydroponice. Najczesciej biore rosliny kupione w paczkach (nie wystepuje luzem bo szybko wysycha) i wieksze grubsze lodygi maja zwykle korzonki, wkladam do pojemnika z woda i sobie rosna, czasem kwitna bialymi kwiatuszkami.

W samku delikatnie pieprzna, doskonala w salatkach. W tarcie ze szparagami pyszna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Domyślam się, że pyszna, bo wiele razy o niej czytałam. Ale u mnie nie do zdobycia, ani w naturze, ani w sklepach.