Zuppa pavese

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Sprawdzilam w czterech zrodlach. I wszedzie to samo:
czyli:
rosol
kromki chleba pszennego usmazone na masle na rumiano
po 2 surowe jajka na glowe
sporo tartego Grana Padano (czyli rodzaj sera podobny do Parmezanu)

Nie podaje proporcji, bo to az smiesznie proste jest.
Jak juz usmazymy te grzanki na masle, to kladziemy po jednej w glebokim talerzu, na to wbijamy po 2 jaja surowe uwazajac zeby nie rozlac zoltka, na to sypiemy sporo startego sera i zalewamy wrzacym rosolem. Koniec. Kropka. 30. :mrgreen:

MzM

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Tą zupą zrobiłam furorę na Sylwestra Całą jej tajemnicą jest oczywiście pyszny domowy rosół; mój się gotował 4 godziny. Tylko że ja dawałam po 1 jajku na osobę :mrgreen: - tak było w przepisie z mojej książki. I dałam po 2 grzanki, bo z weki to były takie małe. A tak moja zupka wyglądała:
zupapavese0ka.jpg

Apsik

Member
Paź 29, 2004
856
0
0
Co się dzieje z białkiem po zalaniu gorącym rosołem? Ścina się czy pozostaje w postaci gluta?

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ooo widziałam jak tą zupę gotowały dwie puszyste panie na TVN Style... mnie jakos przerazaja te surowe jajca 8)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mnie też przeraża nieścięte białko, nie przeszło by mi przez gardło niestety i to mnie zniechęca do zrobienia tej zupki.
Ciekawe czy można samo żółteczko wrzucić

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Pewnie mozna wrzucic samo zoltko.
icon_smile.gif

Jeszcze mi przyszlo do glowy, ze moze mozna wrzucic jajko ugotowane na twardo i pokrojone w cwiartki, tak jak sie czasem daje do zurku. W koncu nikt nie musi jesc surowego jajka jak nie lubi.
Ja podalam klasyczna wersje przepisu. Ale mozna zmienic.
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Aaaa, bo mi się przypomniało jak sobie wydmuszki kiedyś robiłam i dmuchałam nie od siebie tylko do siebie :lol:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
A ja robiłam i jadłam tę zupę. Jest pyszna i wszystkim moim gościom bardzo smakowała. Jej smak zależy głównie od rosołu, musi być naprawdę esencjonalny. Ponieważ rosół jest wrzący, białko ścina się natychmiast. Technologia jedzenia jest taka, że od razu miesza się to jajko łyżką na talerzu i powstaje coś w rodzaju kluseczek, makaroniku. To absolutnie nie jest jedzenie surowego jajka! Można podać talerz już z wymieszanym jajkiem, ale traci się wówczas efekt wizualny.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Pozwolę sobie tu wklepać wersję tej zupy, którą znam ja od kumpla Pabla, mianowicie:

4 kromki chleba tostowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
litr rosołu bądź bulionu gotowego
10 łyżek startego parmezanu
4 surowe żółtka
posiekany szczypiorek
posiekane oregano

Oliwę rozgrzewamy i delikatnie podsmażamy na niej pokrojony drobno czosnek. Na pozostałej oliwie obsmażamy z obydwu stron grzanki tak na złotawy kolor.
Grzanki układamy na talerzach. Posypujemy parmezanem. W środku parmezanu umieszczamy żółtko.
Wylewamy na to wrzący dosłownie rosół.
Posypujemy szczypiorkiem i oregano.

Uwielbiam tą zupę wprost.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moja ulubiona wersja jest z kolei taka ( następnym razem pstryknę zdjęcie i wklepię jako nowy przepis - bo jest przepyszna i już na tyle daleka oryginałowi, że może figurować spokojnie jako nowa zupa)

esencjonalny rosół
osobozółtko (NIE DAJĘ BIAŁKA! Tfu)
chleb CIEMNY (nawet pumpernikiel - albo razowy taki mocnoziarnisty) - osobokromka.
czosnek i oliwa
pomidory pokrojone w kostkę (bez skórki oczywiście)
dużo szczypioru
parmezan do posypania

do każdego talerza kłaść kolejno
-kromkę chleba przyrumienioną na patelni z dużą ilością czosnku
-na chleb wianuszek z kostek pomidorów
- wewnątrz wianuszka kładziemy żółtko (dzięki temu się nie rozleje)
- posypac duzą ilością szczypiorku.

wygląda to slicznie kolorowo, wiec ja w takiej formie stawiam na stole i przy gościach dopiero zalewam bardzo gorącym bulionem i mówię gościom, żeby szybko i energicznie ,,bełtali " zupę (wtedy nie jest to ścięta kula żółtka, tylko żółty rosołek z niewidocznym żółtkiem) i posypali obficie serem

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w mojej wersji to absolutnie nei

moja wersja to daaaaleka wariacja i jej myk polega na tym, ze w rosolku plywa grzanka z chleba, jajko, ser, i swieze warzywa: pomidor w kostke (ja ja robie tez zima, te obecne tez moga byc) i szczypiorek
icon_smile.gif

naprawde bardzo polecam te zupe w wersji Malgosiowej
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy