Zwykłe, śniadaniowe bułki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
b_ni4.JPG

składniki

* 1,5 szklanki mąki (typ 650) + do podsypywania
* 130 ml mleka
* 1 żółtko
* olej (ilość w przepisie)
* 20 - 30 g drożdży świeżych (można dać mniej i wtedy troszkę dłużej czekamy na wyrośnięcie ciasta)
* 1 - 1,5 łyżeczki cukru
* 1/2 łyżeczki soli

* mleko skondensowane (używałam właśnie mleka) lub jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.
Mąkę z solą przesiać do miski.
Mleko (może być z lodówki) wlać do szklanki, dodać żółtko i uzupełnić olejem, aby otrzymać 3/4 szklanki całości mieszaniny. Wymieszać razem, aby żółtko dobrze się "rozeszło\ i wlać do mąki. Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto (ok. 5 minut). (ja dodałam w trakcie wyrabiania jeszcze 1 łyżkę mąki aby ciasto się nie kleiło).
Wyrobione ciasto odstawić na 10 minut pod przykryciem (przykryłam miską). Po tym czasie ponownie wyrobić (tak ze 3 - 4 minuty) i włożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 (duuuże bułki) lub 8 części (mniejsze bułki). Uformować bułki lub obwarzanki i ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (ja używam foli permanentnej).
Przykryć bułki folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem, czarnuszką czy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 - 25 minut

dodatkowe informacje
Do odmierzania składników, używam szklanki o pojemności 250 ml

b_ni11.JPG
 

Załączniki

  • b_ni4.JPG
    b_ni4.JPG
    149.7 KB · Wyświetleń: 41
  • b_ni11.JPG
    b_ni11.JPG
    130.6 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Bułki zostały mi jeszcze na dzisiejsze śniadanie. I wciąż były mięciutkie. Ale ja i tak wrzuciłam na 10 sekund o mikrofali, bo lubię takie gorące
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,405
1,672
113
Właśnie zajadam. Pyszne wyszły. Dzięki za przepis
bussi.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
dzisiaj sobie upiekłam na śniadanie. Zrobiłam malutką modyfikację. Mleko podgrzałam i dodałam do niego 2 łyżki smalcu a nie olej i zmniejszyłam ilość drożdży do 15g. Pycha wyszły

ci_te10.JPG

ci_te11.JPG

ci_te12.JPG
 

Załączniki

  • ci_te10.JPG
    ci_te10.JPG
    135.1 KB · Wyświetleń: 32
  • ci_te11.JPG
    ci_te11.JPG
    153.3 KB · Wyświetleń: 29
  • ci_te12.JPG
    ci_te12.JPG
    137.1 KB · Wyświetleń: 27

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ci_te13.JPG

a teraz jak powstają takie niby szyszki, kłoski czy kto tam co może się dopatrzeć
icon_mrgreen.gif
Kawałek ciasta przeznaczony na bułeczkę, lekko rozwałkowuję na kształt koła a następnie zakładam ciasto na trzy razy (niczym list do koperty), mocno dociskając brzegi. Uformował się nam teraz wałeczek, który obtaczamy w białku/żółtku/mleku skondensowanym (do wyboru, ja tu użyłam białka wymieszanego z mlekiem skondensowanym). Następnie wałeczek obtaczamy w maku. Bierzemy nożyczki kuchenne i nacinamy ciasto (a to od góry, a to ustawiając całkiem bokiem). Można w ten sposób zrobić różne formy
 

Załączniki

  • ci_te13.JPG
    ci_te13.JPG
    130.3 KB · Wyświetleń: 26

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
ale super jeżyki
icon_eek.gif

rewelacyjne są
icon_lol.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Nazwanie tych bułek zwykłymi to wielki błąd.One są obłędne!Delikatne,puchate i baaardzo smakowite.Ciasto podczas wyrabiania nie sprawiło żadnych problemów.
U nas zagoszczą na stałe.
anbetung.gif
za przepis
icon_smile.gif


j2.jpg
j3.jpg
 

Załączniki

  • j2.jpg
    j2.jpg
    93.1 KB · Wyświetleń: 26
  • j3.jpg
    j3.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 25

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Dziś była powtórka.Jak zwykle pulchniutkie i smakowite.
mniam.gif

DSCF0004.JPG

Z tego przepisu zrobiłam też kilka takich oto ala cebularzy.Pyszne!
DSCF0006.JPG
 

Załączniki

  • DSCF0004.JPG
    DSCF0004.JPG
    89.8 KB · Wyświetleń: 24
  • DSCF0006.JPG
    DSCF0006.JPG
    75.3 KB · Wyświetleń: 23

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Guciu,dziękuję
anbetung.gif
.
Te bułki to u nas ostatnio hicior.Dziś robiłam z potrójnej porcji,bo moje chłopaki wręcz za nimi przepadają.
Następnym razem spróbuję dodać mąki pełnoziarnistej-zawsze to troszkę zdrowiej i wyrzuty sumienia mniejsze jak się sięgnie po kolejną sztukę
icon_redface.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
I znów zrobione.Chyba się od nich uzależniliśmy
gruebel_2.gif

Tym razem pokombinowałam trochę z przepisem:część mąki zamieniłam na pszenną pełnoziarnistą,sypnęłam ze 2 łyżki mielonego siemienia i dodałam garść słonecznika.I powiem Wam ,że wyszły pszepyszne
lecker.gif
Mimo tych zmian bułeczki nadal pozostały puszyste i mięciutkie.Jak dla nas to strzał w dziesiątkę.


DSCF0073.JPG
DSCF0076.JPG
DSCF0079.JPG
 

Załączniki

  • DSCF0073.JPG
    DSCF0073.JPG
    65.4 KB · Wyświetleń: 23
  • DSCF0076.JPG
    DSCF0076.JPG
    74.9 KB · Wyświetleń: 23
  • DSCF0079.JPG
    DSCF0079.JPG
    72 KB · Wyświetleń: 23

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Dzisiejsze jako ślimaki z makiem
lecker.gif


DSCF0549.JPG
DSCF0554.JPG
 

Załączniki

  • DSCF0549.JPG
    DSCF0549.JPG
    108.2 KB · Wyświetleń: 23
  • DSCF0554.JPG
    DSCF0554.JPG
    60.6 KB · Wyświetleń: 23

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Upiekłam cebularze, a ciasto wzięłam z tego przepisu. Wyszły świetne, dziekuję za przepis. Na pewno upiekę z niego również bułki.