Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Zwykłe, śniadaniowe bułki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 966624" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]51737[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>składniki</strong></p><p></p><p>* 1,5 szklanki mąki (typ 650) + do podsypywania</p><p>* 130 ml mleka</p><p>* 1 żółtko</p><p>* olej (ilość w przepisie)</p><p>* 20 - 30 g drożdży świeżych (można dać mniej i wtedy troszkę dłużej czekamy na wyrośnięcie ciasta)</p><p>* 1 - 1,5 łyżeczki cukru</p><p>* 1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p>* mleko skondensowane (używałam właśnie mleka) lub jajko do posmarowania bułek</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.</p><p>Mąkę z solą przesiać do miski.</p><p>Mleko (może być z lodówki) wlać do szklanki, dodać żółtko i uzupełnić olejem, aby otrzymać 3/4 szklanki całości mieszaniny. Wymieszać razem, aby żółtko dobrze się &quot;rozeszło&#092; i wlać do mąki. Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto (ok. 5 minut). (ja dodałam w trakcie wyrabiania jeszcze 1 łyżkę mąki aby ciasto się nie kleiło).</p><p>Wyrobione ciasto odstawić na 10 minut pod przykryciem (przykryłam miską). Po tym czasie ponownie wyrobić (tak ze 3 - 4 minuty) i włożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.</p><p>Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 (duuuże bułki) lub 8 części (mniejsze bułki). Uformować bułki lub obwarzanki i ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (ja używam foli permanentnej).</p><p>Przykryć bułki folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.</p><p>Posmarować mlekiem i posypać makiem, czarnuszką czy sezamem.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 - 25 minut</p><p></p><p><strong>dodatkowe informacje</strong></p><p>Do odmierzania składników, używam szklanki o pojemności 250 ml</p><p></p><p>[ATTACH=full]51738[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 966624, member: 4258"] [ATTACH=full]51737[/ATTACH] [B]składniki[/B] * 1,5 szklanki mąki (typ 650) + do podsypywania * 130 ml mleka * 1 żółtko * olej (ilość w przepisie) * 20 - 30 g drożdży świeżych (można dać mniej i wtedy troszkę dłużej czekamy na wyrośnięcie ciasta) * 1 - 1,5 łyżeczki cukru * 1/2 łyżeczki soli * mleko skondensowane (używałam właśnie mleka) lub jajko do posmarowania bułek [B]Wykonanie:[/B] Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Mąkę z solą przesiać do miski. Mleko (może być z lodówki) wlać do szklanki, dodać żółtko i uzupełnić olejem, aby otrzymać 3/4 szklanki całości mieszaniny. Wymieszać razem, aby żółtko dobrze się "rozeszło\ i wlać do mąki. Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto (ok. 5 minut). (ja dodałam w trakcie wyrabiania jeszcze 1 łyżkę mąki aby ciasto się nie kleiło). Wyrobione ciasto odstawić na 10 minut pod przykryciem (przykryłam miską). Po tym czasie ponownie wyrobić (tak ze 3 - 4 minuty) i włożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 (duuuże bułki) lub 8 części (mniejsze bułki). Uformować bułki lub obwarzanki i ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (ja używam foli permanentnej). Przykryć bułki folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem i posypać makiem, czarnuszką czy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 - 25 minut [B]dodatkowe informacje[/B] Do odmierzania składników, używam szklanki o pojemności 250 ml [ATTACH=full]51738[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Zwykłe, śniadaniowe bułki
Bottom