Sernik pomarańczowo- czekoladowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Sernik pomarańczowo – czekoladowy

Przepis na tortownicę o średnicy 22/23 cm.

Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciastek Digestive ( 144 g)
około 50 – 60 g masła

Masa serowa:
750 g sera śmietankowego ( kremowego), zawierającego powyżej 20% tłuszczu,
(np. naturalny Delfiko, śmietankowy MilkLand czy Zielona Łąka z Biedronki)
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
5 dużych jajek
2- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/2 łyżki otartej na drobnej tarce skórki pomarańczowej
75 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce

Dodatkowo, w przypadku pieczenia metodą gazetową - namoczone w wodzie opaski z gazet przygotowane tak samo , jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik
Sernik można też piec klasycznie w kąpieli wodnej ( około 55 – 60 minut w 160 stopniach C plus około 30 minut po wyłączeniu, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika).

Wykonanie:
Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Zapiekać go w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Schłodzić.
Przygotować masę serową:
W misce wymieszać ser z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy. Dodawać po jednym jajku, mieszając tylko do połączenia składników. Nie miksować! Odlać 2 szklanki masy do drugiej miski i wymieszać ją ze stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Pozostałą masę serową wylać na podpieczony spód. Łyżką nałożyć masę czekoladową na masę serową.
Końcem wąskiego noża wymieszać obie masy, tworząc efekt marmuru.
Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze do pieczenia. W przypadku wyboru metody gazetowej owinąć obręcz tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Potem wyjąć, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 - 15 minutach objechać nożem brzegi ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki ( najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
Następnego dnia można dowolnie udekorować. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.

Inspiracja i baza przepisu:

http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fu.../855/Recipe.cfm

sernik_pomara_czowo__czekoladowy1.jpg

sernik_pomara_czowo__czekoladowy.jpg

sernik_pomara_czowo__czekoladowy4.jpg


Sernik jest przepyszny. Cudownie pachnie pomarańczami i czekoladą. Dla mnie to zapachy Świąt Bożego Narodzenia.
icon_smile.gif


Inna wersja:

sernik_pomar___czekol.jpg
 

Załączniki

  • sernik_pomara_czowo__czekoladowy.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowy.jpg
    24.4 KB · Wyświetleń: 31
  • sernik_pomara_czowo__czekoladowy1.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowy1.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 35
  • sernik_pomara_czowo__czekoladowy4.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowy4.jpg
    22.3 KB · Wyświetleń: 30
  • sernik_pomar___czekol.jpg
    sernik_pomar___czekol.jpg
    21.4 KB · Wyświetleń: 27
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Margot, i ja go też upiekę.
icon_smile.gif
Zachwycił moją najbliższą rodzinę, to pewnie posmakuje i dalszej.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
mnie też zachwyca i to już samo czytanie
A zdjęcie spowodowało to mocne postanowienie ,że upiekę sernik na świeta do tej pory wg mnie nie sernikowe(sernikowa wg mnie do tej pory była Wielkanoc ,jak to człowiek zmienia poglady
zahnlos.gif
)
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
o raju... moje ukochane ciasto i ukochane polaczenie czekolady z pomaranczami. spadlas mi z nieba z tym przepisem Joanno! jutro go zrobie na 100%
icon_smile.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
upieklam!
ja i moja rodzina nie umiemy sobie dozowac przyjemnosci, bo cala blache zjedlismy w 1 dzien
icon_smile.gif
no ale to tylko swiadczy na korzysc tego ciasta
icon_smile.gif
dziekuje serdecznie za przepis!
aha, ser dalam firmy "President", na spod zmielone serduszka cynamonowo-imbirowe i do masy 1 tabliczke czekolady deserowej, a nie gorzkiej. jakiejs zwyklej, z lidla. to tyle z poczynionych przeze mnie modyfikacji
icon_smile.gif
.. Idealnie wywazony smak, pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Polecam!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
banana.gif
dance.gif


Ja byłam twarda - wydzielałam rodzinie po kawałku sernika przez całe trzy dni...
icon_mrgreen.gif




Margot - święta bez sernika? Wykluczone!
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
sylcia @ 3 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=633020Zrobie na swieta,na 100%
Bede twarda i nie zrobie wczesniej
icon_mrgreen.gif
O matko,takie zapewnienie,ja sobie już jakiś czas temu obiecywałam,że do świąt nic nie upiekę,a piekę i to przynajmniej dwa razy w tygodniu,i właśnie przymierzam się do tego serniczka,a co do pieczenia to chyba udało by mi się nie piec jak by mi komputer zabrali
icon_mrgreen.gif
 

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
Tak zachwalacie to upiekłem.
Macie rację PYCHA!!! poszedł cały jeszcze ciepły
lecker.gif
DSC00128.JPG
 

Załączniki

  • DSC00128.JPG
    DSC00128.JPG
    193.5 KB · Wyświetleń: 14

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ciepły?
To nie daliście mu szansy osiągnąć właściwego smaku.....
icon_smile.gif

Musisz koniecznie upiec go jeszcze raz i spróbować, jak smakuje po nocy w lodówce.....
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif


W każdym bądź razie wyglądał ślicznie....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Zgadzam sie z Joanna. Musisz koniecznie zrobic powtorke
icon_mrgreen.gif

Bo on z godziny na godzine coraz smaczniejszy sie robi. U mnie tylko do wieczora wytrzymal, ale wtedy byl znacznie lepszy niz rano
icon_smile.gif
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
sadystki!!!!!!! ja mam małe dziecko
mamma.gif
, maż na dwóch etatach
gitarre.gif
, w domu ciagle b....ałagan
pinggrins.gif
, schudłam juz do swojej wagi
kuehl.gif
a Wy co?!
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
ciagle coś podsuwacie
cook.gif
, że o Joannie juz nie wspomnę
strafe.gif
icon_mrgreen.gif

Upiekę na Nowy Rok, bo na świnta nie dam rady ,ale po nocy bedzie mi się śnił na pewno!!!!
sleep.gif
biggrinflip.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
jean @ 4 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=633442Upiekę na Nowy Rok, bo na świnta nie dam rady ,ale po nocy bedzie mi się śnił na pewno!!!!
sleep.gif
biggrinflip.gif
Jak mnie się może śnić przez Elkę podróż do Armenii, to Tobie mogą serniki....
icon_wink.gif


iwona44 @ 6 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=634213tortownicę czymś smarujemy czy nie
icon_question.gif
Ja zwykle niczym nie smaruję, ale dla pewności możesz lekko posmarować masłem.
icon_smile.gif

Nie trzeba obsypywać mąką czy tartą bułką.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ja też mam nadzieję, że nie masz już żadnych wątpliwości, bo jutro wyjeżdżam na cały weekend i nie będę Ci mogła służyć pomocą. Trzymam kciuki za powodzenie i życzę smacznego!
icon_smile.gif


Pociesz się, że ja nigdy nie piekłam sernika z proszkiem...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: