Sernik pomarańczowo- czekoladowy

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Kasiu, jaki śliczny sernik
cvety.gif

Co do smaku to się zgadzam -im dłuzej stoi tym lepszy. Co prawda nie piekłam tego akurat sernika, ale z białą czekoladą i kiedy trzeciego dnia wyjadałam resztki to mi najbardziej smakował
icon_lol.gif

A ten też kusi żeby upiec...
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
po tym serniku z biala czekolada postanowilam, ze wyprobuje wszystkie serniki Joanny
icon_wink.gif
i swoje postanowienie bede sukcesywnie realizowala
icon_biggrin.gif
te serniki sa calkiem inne, niz te, ktore jadalam do tej pory! sa przepyszne!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Zauroczona trzkasienkowym sernikiem, postanowiłam wykorzystać Jej pomysł na czekoladowe serduszka. Nie do końca mi się to udało:

sernik_pomara_czowo__czekoladowyII.jpg

sernik_pomara_czowo__czekoladowyII1.jpg

Za to w domu już pachnie świętami....
weihnachtsbaum.gif
weihnachten2.gif


Piekłam z kilograma sera w tortownicy o średnicy 26 cm.
 

Załączniki

  • sernik_pomara_czowo__czekoladowyII.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowyII.jpg
    24.2 KB · Wyświetleń: 5
  • sernik_pomara_czowo__czekoladowyII1.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowyII1.jpg
    21.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Zgadzam się z przedmówcami - śliczny sernik Gosiu!

Ale chyba nie piekłaś metodą gazetową, bo ma zrumienione boczki...
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Pewnie, po świątecznym ciastowym przesycie dobrze jest trochę odczekać, by zatęsknić za nowym smakiem.
icon_smile.gif
 

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Joanna @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640945Zgadzam się z przedmówcami - śliczny sernik Gosiu!

Ale chyba nie piekłaś metodą gazetową, bo ma zrumienione boczki...
icon_biggrin.gif
Piekłam tak jak nowojorski w przepisie podanym przez Dziunię - pierwsze 10 min. w bardzo wysokiej temperaturze, dalsze w niskiej. Dodatkowo na dnie piekarnika postawiłam naczynie z wodą. Następnym razem będzie metoda gazetowa i sernik w zebrę - to akurat mam już zaplanowane
icon_wink.gif

I ja wcale nie mówię, że mój sernik mi się nie podoba, serniki Joanny i Trzkasieńki po prostu podobają mi się bardziej
icon_wink.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam. Pierwszy raz piekłam metodą gazetową. Po nocy w lodówce smakuje jak sernik z twarogu robiony. Dobry jest, ale chyba wolę takie bardziej puszyste i mniej twarogowe
icon_mrgreen.gif
Oczywiście i tak zjadamy ze smakiem.

Joanno, jak to ktoś kiedyś napisał: jesteś królową serników i to jest prawda
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
GosiaM @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640974Piekłam tak jak nowojorski w przepisie podanym przez Dziunię - pierwsze 10 min. w bardzo wysokiej temperaturze, dalsze w niskiej. Dodatkowo na dnie piekarnika postawiłam naczynie z wodą.
Preferuję metodę gazetową, bo pieczone za jej pomocą serniki nie opadają, nie rumienią się nadmiernie i nie pękają, ale każdy ma prawo wyboru swojej ulubionej i sprawdzonej metody pieczenia.
icon_smile.gif
Zapytałam z ciekawości, bo Twój sernik wizualnie różni się od pieczonego przez mnie.
icon_biggrin.gif



lemina @ 30 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=642297Po nocy w lodówce smakuje jak sernik z twarogu robiony. Dobry jest, ale chyba wolę takie bardziej puszyste i mniej twarogowe
Nie bardzo rozumiem, jak sernik może nie smakować serem....
icon_biggrin.gif
gruebel_2.gif

Z jakiego sera piekłaś? Z philadelphii? Czytałam opinie, że dla polskiego podniebienia jest ciut za słona do serników.
Mój sernik smakował serem, a mimo to był bardzo smaczny...
icon_wink.gif

Ale o gustach się jak wiadomo nie dyskutuje....
icon_biggrin.gif


sernik_pomara_czowo__czekoladowyII2.jpg

sernik_pomara_czowo__czekoladowyII3.jpg
 

Załączniki

  • sernik_pomara_czowo__czekoladowyII2.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowyII2.jpg
    20.8 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_pomara_czowo__czekoladowyII3.jpg
    sernik_pomara_czowo__czekoladowyII3.jpg
    24.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Nie no - to trudno wytłumaczyć z tym serem. Pierwsze jakie robiłam Twoje (nie pamiętam już który) był bardzo delikatny i twarogiewm było czyć tylko trochę. Był lekki i puszysty i w ogóle sympatyczny. Ten jest dobry, ale smakuje jakby był zrobiony z twarogu, a robiłam jak zawsze - z tutejszego sere maigre, czyli coś a la serek homogenizowany naturalny.
icon_smile.gif
Ech, dziwna jestem z tymi twarogami, ale się mną nie przejmuj
icon_smile.gif
Mojemu mężowi bardzo smakuje, mi smakuje (nie super, hiper, ale smakuje).
icon_smile.gif


Nadal jednak uważam, żeś królowa serników
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Serniki typu amerykańskiego nie są lekkie i puszyste, a kremowe i wilgotne - taka ich uroda...
icon_biggrin.gif

Osobom przyzwyczajonym do klasycznych serników wiedeńskich mogą faktycznie niespecjalnie odpowiadać. Ale u mnie w domu na szczęście nie narzekają....
icon_wink.gif

Pozdrowienia dla męża.
icon_biggrin.gif
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Zrobilam na swieta.
Pyszny byl.
Polaczenie czekolady z pomarancza daje niesamowity efekt smakowy.
Zdjecia nie udalo mi sie zrobic bo zniknal caly w kilka minut,wszystkim bardzo smakowal.
Dziekuje bardzo za przepis,napewno bede powtarzac
cvety.gif