domyslam sie ze powinno byc 80 g chyba ze to ma byc mniej niz 1/10 kostki drozdzy.. tylko po co wtedy kruszyc??
MiSiA25 @ 19 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=663478oj w przepis chyba wkradl sie niesforny chochlik.. i zjadl jedno zero (0)
domyslam sie ze powinno byc 80 g chyba ze to ma byc mniej niz 1/10 kostki drozdzy.. tylko po co wtedy kruszyc??Nie ma chochlika
tyle wlasnie ma byc drozdzy
Boshka @ 19 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=663486Nie ma chochlika
tyle wlasnie ma byc drozdzyskoro wlasnie tyle ma byc drozdzy to niby co mam pokruszyc.. jak to okruszek jest.. ??
MiSiA25 @ 19 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=663498skoro wlasnie tyle ma byc drozdzy to niby co mam pokruszyc.. jak to okruszek jest.. ??8 g to, wbrew pozorom, porządny okruszek.
Lud_ @ 10 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=726465ale czy to nie ma żadnego negatywnego wpływu na ich smak? Absolutnie żadnej różnicy?Negatywnego? Alez wrecz przeciwnie...ciasto drozdzowe wyrastajace w chlodzie ma bogatszy smak i lepsza strukture. Jesli bulki sa dobrze wyrosniete mozna je bezposrednio z lodowki wsunac do goracego pieca. W razie watpliwosci mozna zostawic je jeszcze na godzine na kuchennym stole i w tym czasie nagrzac piekarnik...
Pomoglam?
tatter @ 10 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=726639Negatywnego? Alez wrecz przeciwnie...ciasto drozdzowe wyrastajace w chlodzie ma bogatszy smak i lepsza strukture. Jesli bulki sa dobrze wyrosniete mozna je bezposrednio z lodowki wsunac do goracego pieca. W razie watpliwosci mozna zostawic je jeszcze na godzine na kuchennym stole i w tym czasie nagrzac piekarnik...
Pomoglam?Tak, dziękuję, ale kiedy odpowiadałaś, moje ciasto już rosło w lodówce, stwierdziłam, że raz kozie śmierć
Nie wiedziałam, że drożdżowe w lodówce, w dodatku z tak niewielką ilością drożdży może tak ślicznie wyrosnąć...I dziś rano bułki zostały upieczone - a raczej bułeczki, bo zrobiłam dość małe kulki, które urosły mocno w górę, a niewiele na boki - nie wiem, czy tak miało być... Nie robię zdjęcia, bo prawdę mówiąc nie są zbyt reprezentacyjne. Ale są bardzo smaczne. Smakują IMO znacznie lepiej niż bułki ze sklepu, bez porównania. A ten zapach w domu, na klatce i schodach podczas pieczenia...
Następne zrobię już większe i ładniejsze, bo wydaje mi się, że to kwestia praktyki
Dziękuję Lisko za przepis. To były moje pierwsze bułki, trudno się więc dziwić, że są niedoskonałe, ale chyba połknęłam bakcyla
Lud_ @ 15 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728258A ja chyba jutro biorę za nie znowu, jeśli dziś wieczorem zdążę zarobić ciasto. Tym razem mają wyjść idealne, o
A właśnie, mam pytanie. Chciałabym jakoś ładnie ponacinać te bułki, zakładając że będę je wyrastać na blasze jeszcze przed włożeniem do piekarnika, to kiedy powinnam naciąć? Po uformowaniu kulek, a przed drugim wyrastaniem, czy może po?Lud, ja bułeczki nacinam zawsze przed włożeniem do piekarnika, po tym jak podrosną na blaszce.
Lud_ @ 16 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728522Upieczone. Bardzo dobre.
Mogę się brać za następne bułkowe przepisyCzy one smakują tak dobrze jak wyglądają?
Loriette @ 16 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728552Czy one smakują tak dobrze jak wyglądają?Owszem, a nawet lepiej
Maraa @ 16 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728572Lud, piękne, ślicznie wyrosłyDziękuję, na zdjęciu nie widać, ale wcale nie są dużeAle to nic, myślę że urosły najbardziej jak mogły
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia