Ciasto bardzo kruche z rabarbarem z 4 składników Bajaderki

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ppotwierdzam pychota! Ten moj powstal z dwoch przepisow Bajaderki - i jest dla kruszonko maniaków. tamto jest pyszne dla wszystkich
icon_smile.gif
 

trzykrotka

Member
Mar 21, 2006
37
0
0
Robiłam wczoraj, bardzo dobre ciacho, zwłaszcza ta superkrucha kruszonka (lelum polelum ;) ) na wierzchu
Spód, jak dla mnie, troszkę za mało słodki, no i taki niemal sypki (przyzwyczaiłam się do ciast kruchych z dodatkiem płynu-wody,śmietany czy co tam jest w danym przepisie...), choć podlałam rabarbar wodą przy podgrzewaniu i potem całą tę rzadka masę wylałam na ciasto 8) Może powinnma była robić w większej blasze, a nie w tortownicy? :roll:
Ale generalnie - superszybkie, smaczne ciasto:)))
 

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
Ciasto kruche, pysznie kruche. W sam raz dla kruchomaniaków
icon_smile.gif

Niestety moje drugiego dnia straciło trochę na kruchości, najprawdopodobniej za słabo odcedziłam rabarbar i sok wszedł w spód... ale i tak pycha
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Właśnie stygnie, ale coś czuję, że są to jego ostatnie chwile
lecker.gif
Tak, więc dla uczczenia ich załączam zdjęcia
icon_mrgreen.gif


496308922_16989b2b3c.jpg

496308928_b9fa8ba7fd.jpg
 

Załączniki

  • 496308922_16989b2b3c.jpg
    496308922_16989b2b3c.jpg
    131 KB · Wyświetleń: 4
  • 496308928_b9fa8ba7fd.jpg
    496308928_b9fa8ba7fd.jpg
    117.3 KB · Wyświetleń: 4

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cudo
mniam.gif
Ale bym zjadła teraz kawałek do kawki
fiesgrins.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
To ciasto jest PRZEPYSZNE! Właśnie zjadłam kawałek (jeszcze gorący
icon_smile.gif
) z kulką lodów śmietankowym. Hmmm niebo w gębie
icon_smile.gif
Bardzo słodkie i chyba następnym razem zmniejsze gdzies ilosc cukru, ale jednoczesnie kwasne (az mi zeby scierply) Idealne polaczenie
daumen.gif

Jutro wstawie zdjecie
icon_smile.gif
Pycha!
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
i zdjęcie, a ciasto następnego dnia, po ostygnięciu tez jest pyszne, ale na cieplo jest nieziemskie po prostu
icon_smile.gif


DSC05347.JPG
 

Załączniki

  • DSC05347.JPG
    DSC05347.JPG
    50.1 KB · Wyświetleń: 4

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
pysznie wyglada czaje sie ja jakies ciacho z rabarbarem.....tylko jeszcze niewiem ktore wybiore
 

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Upiekłam, wyszło doskonałe, takie rozkosznie chrupkie. Następnym razem posypię rabarbar orzechami lub migdałami, lubię takie połączenie.
 

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Koniec końców mój wybór padł na ciasto bardzo kruche i nie żałuję
lecker.gif


Następnym razem jednak zwiększę ilość ciasta na spód, bo bardzo mi się rozwalało, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Ojciec zeżarł mi 3/4 blachy - musiało mu smakować
icon_wink.gif
Natomiast mężczyzna mój trochę marudził nad kwaskowatością rabarbaru - wolałby więcej cukru. Dla mnie smaczniutkie, choć odwrotnie do Aklat, wolałam je na drugi dzień.

Przepis na kruszonkę (zwaną u nas na Śląsku częściej posypką
icon_smile.gif
) najlepszy na świecie, innej już nigdy nie będę robić
icon_wink.gif


No i pewnie spróbuję z innymi owocami.

Jakieś tam zdjęcia orientacyjne zapodaję
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • rabarbarowe.jpg
    rabarbarowe.jpg
    231.4 KB · Wyświetleń: 2
  • rabarbarowe2.jpg
    rabarbarowe2.jpg
    233.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
już wiem jakie ciasto upiekę
icon_mrgreen.gif
.ostatnio upiekłam 4 zakalce ( piekłam jedno ciasto - koniecznie chciałam je upiec ) a teraz upiekę z rabarbarem lub jabłkami ! nie wiem czy warzywniak bedzie otwarty jak wybiore się z rodzinką na spacer ale zawsze mam jabłka
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

pozdrawiam


w jakiej temp piec ( termoobieg czy bez)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Ja piekłam w 180 stopniach przez 20 minut, a później jeszcze 15 w 170. Termoobieg plus grzałka góra i dół, ale wraz ze zmianą temp. przykryłam ciacho folią - nie lubię spieczonej kruszonki
icon_smile.gif


Może zawile, ale mam nadzieję, że coś pomogłam
icon_smile.gif
 

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
[quote name='otylla' date='10 May 2008, 20:51 ' post='702437']
Ja miałam taką 250g i było dobrze.
[/quote

Dałam też 250g. Tylko trochę nakombinowałam z kruszonką, przestraszyłam się że za dużo masła i dodałam jeszcze trochę mąki i chyba przez to nie wyszła taka jak powinna wyjść. Ale ciasto pyszne, już się kończy.