Czeskie pierniczki tradycyjne

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze!
cvety.gif


Mihrunnisa @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920907Maraa katujesz mnie tymi pierniczkami powiedz mi jak Ty ozdobiłaś je?? tzn jakiego konkretnie lukru użyłaś z jakich proporcji i składników oraz jak mam uzyskać takie linie równiutkie ?? dziękuję
icon_biggrin.gif
Lukier musi być gęsty i dobrze ubity, a jak będziesz wyciskać go na pierniki to nie dotykaj końcówką rożka do ciastka tylko trzymaj go nad jego powierzchnią. Lukier sam opadnie równo, nie wychodzi mu to wtedy gdy zaczynamy mu w tym pomagać;) Dużo zależy również od naszej cierpliwości i doświadczenia, jak zaczynałam to też nie było to dla mnie łatwe.
icon_smile.gif


Deanne @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920953Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) 

Jak również do zachwytów! Przepiekne!

A taki brokat to gdzie można dostac?
Mój kupiony był w UK.



basiau @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920957To ja poczekam na odpowiedź.
Bo pierniczki upieczone, no i wypadałoby je ozdobić.
Mistrzyniom nie dorównam, ale wskazówki chętnie przyjmę
anbetung.gif
Wskazówki jw.
icon_smile.gif


Składniki i proporcje na lukier wpisałam pod przepisem.
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Normalnie słów brak
icon_eek.gif

Ale coś mi się wydaje że takie zdobienie to chyba jakaś sztuczka musi być. No bo te równiutkie linie to ja rozumiem, ręka nie drgnie (na pewno nie tak jak moje latające)!!!! Ale to tło z lukru takie równiutkie, nigdzie nie kapniete!! Toż to chyba wyciete od szablonu i nałożone. No cudne!!!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Na Cina zajrzałam przypadkiem, szukałam inspiracji na tort i jak wiele innych osób zostałam tu na długo...
Co zauważyłam? Są liderki w poszczególnych działach, czy jak kto woli Mistrzynie, od serników, tortów a tu Wielka Gwiazda świeci - Super Dekoratorka !
Pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Chachu, Helen, dziękuję!
bussi.gif



Świeżo polukrowane, a zdjęcia niespecjalne bo nie ma u mnie wcale słońca.

DSC_1332.JPG

DSC_1333.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1332.JPG
    DSC_1332.JPG
    230.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_1333.JPG
    DSC_1333.JPG
    238.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Margot
bussi.gif


Zdjęcie niestety nie oddaje urody tych białych śnieżynek. Posypałam je cukrem kryształem i brokatem, wyglądają jak zmrożone i ładnie się mienią.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Maraa powiedz mi jak robisz takie cieniutkie kreseczki tym lukrem, masz jaka szpryce ?? Przesliczne pierniczki ... cudo!!


EDIT: juz sama znalazlam odpowiedz ze papierowym rozkiem to robisz ale gapa ze mnie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Wyglądają przepięknie i magicznie, toż to dzieła sztuki nie ciastka są! Jestem pod wrażeniem i gratuluję, będziesz mieć najładniejszą choinkę w te święta:)
 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
ja jestem totalnym żółtodziobem w kwestii zdobienia czegokolwiek (po za mazurkami
icon_razz.gif
icon_smile.gif
i mojej pierwszej ozdobionej partii pierniczków daleko do Twoich dzieł ale jeszcze zdążę jeszcze w tym roku poćwiczyć :D pozdrawiam
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
kurcze blade... nie wiem co zrobiłam źle. Jestem pełna podziwu dla pięknie zachowanego kształtu na fotce. Miałam nadzieję, że moje też takie wyjdą a tu porażka. No może nie do końca porażka, bo zrobię sporo ozdób. Fakt, że cienko wałkowałam i może dlatego nie wyrosły sporo. Ale to na co liczyłam, czyli pięnie wyrośnięte brzegi, jakby pionowe ścianki u mnie są płaskie...
Acha, już się dopatrzyłam: "tłuszcz" z przepisu u mnie to był smalec a nie masło
icon_redface.gif

Dzisiaj piekłam kształty a jutro ozdabianie. Postaram się wkleić fotkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Helen, ja zawsze daje masło, a jak chcesz mieć wyższe pierniki to ciasto nie może być cieniutko wałkowane. Bardzo chętnie obejrzę zdjęcia Twoich pierników.
icon_smile.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
To są już ostatnie moje zdjęcia pierników na choinkę w tym roku:)

DSC_1396.JPG

DSC_1397.JPG

DSC_1400.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1396.JPG
    DSC_1396.JPG
    53.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_1397.JPG
    DSC_1397.JPG
    55.2 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_1400.JPG
    DSC_1400.JPG
    52.3 KB · Wyświetleń: 2

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
DSC_1392.JPG

DSC_1389.JPG

DSC_1390.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1392.JPG
    DSC_1392.JPG
    58.8 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_1389.JPG
    DSC_1389.JPG
    65.6 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_1390.JPG
    DSC_1390.JPG
    58.9 KB · Wyświetleń: 2

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
i konik na biegunach, upieczony i polukrowany specjalnie dla Margot:)

Alu
bussi.gif


DSC_1391.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1391.JPG
    DSC_1391.JPG
    52.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: