Eklerki

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
hmm ja tez robilam - wszystkim smakowalo...
naprawde w smaku cudo... rewelacja.. ale chyba cos zle zrobilam...
pewnie to jedno jajo za duzo dalam...
bo ciasto nie bylo takie chyba jak trzeba...
bo mi sie potem w piekarniku rozlalo...
a potem roslo
a potem klapnelo...
ale poradzialam sobie z tym - jeden placek na spod drugi na gore
a krem byl tez mniami...
taki delikatny...
ale tez byl taki luzny...
i nie zastygl...
ale sie nie poddam ...
Bajaderko bede walczyc...
tylko moze jakies jeszcze wskazowki dostane...
jakiej gestosci ma byc ciacho - bo to dla mnie pierwszyzna...
moja mamcia jak robila ptysie to takie jej prawie bulki wysokie powstawaly... przekrajala je a do srodka krem pakowala....
hmmmm
pozdrowionka
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Bajaderko bede walczyc...
tylko moze jakies jeszcze wskazowki dostane...
jakiej gestosci ma byc ciacho - bo to dla mnie pierwszyzna...
moja mamcia jak robila ptysie to takie jej prawie bulki wysokie powstawaly... przekrajala je a do srodka krem pakowala....
hmmmm
pozdrowionka
Ciasto powinno byc takiej gestosci jak na ptysie wlasnie
icon_smile.gif
Tego samego uzywam do eklerkow i do ptysi... Bardzo mozliwe, ze dodanie jednego wiecej jajka go rozrzedzilo - a ciasto powinno byc konsystecji gestego budyniu
icon_smile.gif

Bardzo wazna przy pieczeniu ptysi jest temperatura no i nieotwieranie piekarnika przez pierwsze 15-20 minut, ja w ogole nie zagladam do nich - tylko przez szybke ;) Moze powodem oklapniecia byla wlasnie zbyt rzadka konsystencja ciasta? A moze otworzylas piekarnik za wczesnie?

Eklerki beda troche nizsze, bo formujesz cieniutkie ruloniki - ptysie faktycznie rosna bardziej wysoko
icon_smile.gif


Mam nadzieje, ze udadza sie lepiej nastepnym razem :mrgreen:
 

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Bajaderko i sprobowalam
tym razem w innym miejscu - nowoczesniejszy piekarnik
i ciasto udalo sie znakomicie tak wyrosly ze wystarczylo tylko brzegi na kroic a w srodku byla pustka
icon_smile.gif
wiec wg mnie juz robienie tego ciasta opanowalam
icon_smile.gif

gorzej jednak bylo z masa
icon_sad.gif
nie wiem jaki blad robie
icon_sad.gif

gotuje budyn - wychodzi gesty i sobie siedzial w lodowce pare godzin...
potem zabralam sie za ubicie kremowki - wyszla taka ze jak miske odwrocilam do gory dnem nawet nie drgnela...
a potem jak wmieszalam 1/4 a potem reszte to ciasto mi prawie plywa
icon_sad.gif

nie wiem co jest grane
icon_sad.gif

ale w smaku oczywiscie rewelacja!!!!!
dziekuje jeszcze raz za przepisik
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
wykorzystałam ten przepis do zrobienia karpatki i mimo że pierwszy raz w życiu robiłam karpatkę wyszło coś wspaniałego a wszystko dzięki Bajaderce :anbetung:
oto fotka

karpatka1.jpg
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Liska, ty draniu. Człowiekowi spragnionemu eklerek takie zdjecia pod nos podtykać. Dobrze że nie wiem gdzie mieszkasz, bo juz bym do ciebie jechała :twisted:
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Bajaderko, słów brakuje, żeby powiedzieć jakie to pyszności :lol: Cała rodzinka (ze mną na czele :mrgreen: ) zajadała i klepała się po brzuszkach :mniam: Baaaaaaaaaaaardzo dziękuję za przepis!!!!!!!!!
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Zniknęły w try miga
icon_biggrin.gif


zrobiłam z malinkami
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • IMG_7574_ptysie_i_eklerki.jpg
    IMG_7574_ptysie_i_eklerki.jpg
    32.1 KB · Wyświetleń: 0

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
jean @ 14 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=362548Jakie piękne!!!
Nie wolno tak drażnić kobiety przy nadziei, wiesz
lecker.gif
kochana, kobieta przy nadziei może wiele bez żadnych ograniczeń - zwłaszcza gdy się chce - to trzeba potrzeby zaspokajać
mniam.gif
Sama jak byłam w ciąży - nie odmawiałam sobie niczego... przytyłam 20 kg i to były najsłodsze kilogramy świata, nie miałam żadnych rozterek z tego tytułu
icon_mrgreen.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wreszcie je zrobiłam
icon_smile.gif
Tyle, że wyszły mi nie eklerki tylko omlety - piekarnik ześwirował i przestał grzać, a potem zaczął - ciasto opadło. Jedną blaszkę miałam z zupełnie płaskimi "eklerkami", to sklejałam je parami, druga blaszka urosła na tyle, że dało się rozciąć
icon_smile.gif
Wszystkim wmówiłam, że miały być omlety HA
icon_smile.gif

Dziękuję bajaderko!
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
i ja zrobilam, nawet dwa razy. moj maz sie zajadal, choc twierdzil ze eklerkow nie lubi ("te ze sklepu sa niedobre") ani karpatki. a te zjadl, bo powiedzial ze lepsze niz sklepowe. krem tez super, ja do niego dodaje zawsze wiecej smietany ubitej i tez jest oki.

dziekuje za kolejny swietny przepis.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn12280002ax7.jpg
dscn1296rq0.jpg
dscn12230001xi4.jpg

i nie trzeba iść do cukierni
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: