Eklerki

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Aniu jakie piękne
mniam.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dziękuje
icon_smile.gif
 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
zrobiłam pyszne eklerki z tego właśnie przepisu:) po prostu mniamciu
mniam.gif


tylko kremu trochę za mało ..ale do połowy dodałam bitą śmietanę a do drugiej ten właśnie bajaderkowy kremik:)

wyszlo 16 eklerek:)

Obraz_0732.jpgObraz_0735.jpgObraz_0733.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_0732.jpg
    Obraz_0732.jpg
    43.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_0735.jpg
    Obraz_0735.jpg
    47.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_0733.jpg
    Obraz_0733.jpg
    44.7 KB · Wyświetleń: 1

chinka

Member
Wrz 5, 2005
101
0
0
W drugi dzień świat robiłam u siebie obiad i postanowiłam zabłysnąć przy deserze eklerkami. Byłam bardzo zadowolona bo wszystkim bardzo smakowały i chwalili moje zdolnośći kulinarne :
icon_mrgreen.gif

Tylko kremu było za mało i następnym razem zrobię z 2 porcji. Spróbuję też zrobić karpatke z wykorzystaniem tego kremu.
Bajaderko dziekuję za świetny przepis.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn53210001eklerkinsx8.jpg
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Annaa, no ładniutkie ci wyszły
daumen.gif
lecker.gif
Wyglądają trochę jak statki podwodne
icon_mrgreen.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
a faktycznie
icon_wink.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Mój pierwszy raz z ciastem ptysiowym zaliczam do udanych
icon_smile.gif
Eklerki w smaku są pyszne tylko nad wyglądem muszę jeszcze popracować
icon_wink.gif

Przepis wzięłam od Pascala ale jest prawie identyczny co Bajaderki. Nadziewałam wiśniowym kremem budyniowym.
 

Załączniki

  • eklerek.JPG
    eklerek.JPG
    105.6 KB · Wyświetleń: 0

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Cudne cudne, ale ja mam pytanie: czy moge uzyc do eklerkow przepisu Hichotki ''przepyszna masa do napoleonki''?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Dzieki dziewczyny za odpowiedz.

Ilona latwo powiedziec zrob jaka Ci odpowiada, a ja jestem wielka ofiara w kuchni. Mam nadzieje, ze od Was czegos sie naucze i nauka nie pojdzie w las.
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
puella @ 27 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=591626Ilona latwo powiedziec zrob jaka Ci odpowiada, a ja jestem wielka ofiara w kuchni. Mam nadzieje, ze od Was czegos sie naucze i nauka nie pojdzie w las.
fiesgrins.gif
A myslisz, ze ja alfa i omega jestem
icon_question.gif

Zastanowilam sie i stwierdzilam, ze skoro robi sie karpatke z tym kremem to do eklerek też sie nada.
Ot, cala filozofia.

P.S. z tym, ze "Ci odpowiada" chodzilo mi o smak, kolor itp.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Eklerki sa super, krem tez! Ale ten budyn mglby byc ociupine gestszy, moze moje lyzki sa mniejsze, wiec nastepnym razem dam do budyniu 2.5 lyzki maki, ale poza tym eklerki primo pierwsza klasa
icon_mrgreen.gif
 

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
zrobiłam z połowy porcji - no i tak:
wyciagam z pieca, niby nie opadły, ale biore sie po jakiejś minucie za przekrajanie - miekkie są... panika, wyrzucam z piekarnika bezy co je dopiero wstawiłam, wpycham te blache z eklerami, ale temperatura juz dość niska, ustawiam na max i włączam termoobieg - 2-3 min, wyciągam, wierzch ok, ale w środku troche wilgotne
przekroiłam, ostygły - z kremem patissiere zrobiłam - w sumie dobre, ale chyba powinnam je dłużej piec, żeby były suche? bo sporo urosły i miały dziury w srodku - tak jak powinny (powinny prawda?) czy może przekrajac od razu po wyjęciu, a ta minuta czekania to juz za długo? Wasze wyglądają na super suche i kruche (i na pewno są ;) ) - jak trzeba je studzić? na kratce? może przekroić i suszyć w piekarniku na termoobiegu?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0