Keks z białek

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
a ja właśnie piekę juz kolejny raz ale tym razem bez bakalii,bo ide do koleżanki która bakalii nie lubi.
ale za to polewam ciasto rozpuszczona czekoladą i też jest smaczne.
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
100_3893.JPG


moje bakalie niestety opadły ale ciasto rewelacyjne!
 

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
No to teraz pora na mnie .Mam 5 białek po faworkach to chyba zmniejszę wszystkie składniki o 1/3.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Wczoraj upiekłam. Bardzo smaczny, chociaż ja jednak wolę z całymi jajkami.
lecker.gif


keks_z_bia_ek.jpg
 

Załączniki

  • keks_z_bia_ek.jpg
    keks_z_bia_ek.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 9

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Super ciacho!
Poszlo w mig. Szkoda ze na samych bialkach bo jednak zadko uzywam tylko zoltek :/ A czy jakby do tej porcji bialek dac ze 3 zoltka to juz nie wyjdzie tak dobre ciasto?
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Okruszku spróbuj Tego z jajkami dla mnie najlepszy keks pod słońcem,a białkowago możesz zawsze robic jak Ci zostaną białka
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
I po co podala ten ostatni link
baa.gif

Osiolkowi w zloby dano.
Mam kupon na bialka jajek za darmo. Chcialam uzyc. A teraz co?
Moze upieke ciasto szklankowe? Malzonek uwielbia, a keks z calymi jajkami na sylwestra?
gruebel_2.gif


Nie lubia chlopcy zawijanego makowca to nie robie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam po raz kolejny bo bialka zostaly. Zaraz po upieczeniu nie byl (jak dla mnie) tak dobry jak na drugi dzien czy po 2 dniach... niestety juz zjedzony
icon_sad.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Od wielu lat piekę keks na samych białkach. Mój przepis jest najbardziej zbliżony do tego tematu dlatego, żeby nie tworzyć nowego dopiszę (na prośbę Margot
wink.gif
) swoje proporcje.

Ciasto ma być geste, żeby oblepiło wszystko co dajemy do środka. Bakalie nie opadną na dno jak przed wrzuceniem do ciasta zostaną dobrze obtoczone w mące. (Ja daję bardzo dużo bakalii i już nie obtaczam w mące).

Składniki:
1 szklanka białek (ok. 8-10 białek)
1 niepełna szklanka cukru (ok. 4/5)
1 kostka stopionego masła (ew. margaryna)
3/4 szklanki ciepłego mleka
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mieszanka keksowa - ok. 200 g (my lubimy jak jest ich baaardzo dużo dlatego daję sporo więcej)*

Należy ubić pianę z białek, dodać cukier i ubić na lśniącą masę. Wlać stopiono przestudzone masło, miksując, na przemian dodawać mleko i mąkę z proszkiem.
Bakalie wsypać do ciasta, wymieszać łyżką.
Wylewam do większej keksówki wyłożonej wysoko papierem, bo podrośnie a poza tym ten papier wykorzystuję do zawinięcia keksa.
Piecze się długo, około godziny na pewno ( w zależności od piekarnika ja piekę najpierw godzinę w ok. 170 st. C. Wtedy wyrośnie i charakterystycznie pęknie u góry i pojawi się niby lawa podkręcam do ok. 185 - 190 st. C . (Mój czas pieczenia, przy tak dużej ilości bakalii to 1 h 30 min., sprawdzam patyczkiem).
Czasami, jak góra już wystarczająco upieczona to przykrywam folią/papierem i dopiekam środek.
Jak przestygnie, wyjmuje z keksówki i zawijam w papier i ściereczkę i odkładam do następnego dnia a najlepiej na dwa trzy dni (to zaleta, bo wcześniej przed świętami można upiec).
Polecam, piekę od wielu lat i zawsze mi się udaje.

* w tym pokazanym na zdjęciu są suszone wiśnie - ok. pół litrowego słoika Wecka i niepełna miska orzechów włoskich (ponad pół kilograma).
Spodobał mi się pomysł z przepisu na szklankowe z makiem dlatego, jeszcze dodałam ok. 1/3 szklanki suchego maku.
Na zdjęciu pokazałam ile tych orzechów wsypałam (to średnia miska z zestawu trzech, jakie często spotyka się w sklepach i w domach
icon_wink.gif
...)
20211230_120839_copy_1228x1088_copy_491x435.jpg20211230_120821_copy_1213x1125_copy_485x450.jpg
 

Załączniki

  • 20211230_120839_copy_1228x1088_copy_491x435.jpg
    20211230_120839_copy_1228x1088_copy_491x435.jpg
    72.3 KB · Wyświetleń: 8
  • 20211230_120821_copy_1213x1125_copy_485x450.jpg
    20211230_120821_copy_1213x1125_copy_485x450.jpg
    64.7 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator: