Knedle z ciasta serowego z morelami*

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,360
1,443
113
Ja robiłam z białego sera twarogowego półtłustego. To nie był dokładnie taki ser ale coś tego typu kupionego w Carefourze. Serek homogenizowany wg mnie jest za rzadki, albo ja na takie trafiam. Raczej wybrałabym Filadelfię. Ale z takiego zwykłego, sporo jednak tańszego sera, wychodzą bardzo smaczne.
lecker.gif


Kermidt, oponki to jednak coś innego. Tutaj ciasto musi być bardziej ścisłe, bo trzeba zawinąć w nie morelę/śliwkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,360
1,443
113
joannas @ 20 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1320982Zrobiłam z potrójnej porcji i wyszlo mi tylko 21 szt.
Cieszę się, że smakowały.
Joannas, chyba Twoje morele musiały być duże. Mnie z pojedyńczej porcji (250 g sera) wyszło tak, jak w przepisie 12 sztuk. Ale ja miałam polskie morelki i specjalnie sama wybierałam ze skrzynki jak najmniejsze.

Dziś znów kupiłam ser i morele i spróbuję część surowych zamrozić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
QUOTE (hazo @ 20 Jul 2012, 19:34 ) index.php?act=findpost&pid=1320980Kermidt, oponki to jednak coś innego. Tutaj ciasto musi być bardziej ścisłe, bo trzeba zawinąć w nie morelę/śliwkę.
Wiecej maki i bedzie scislejsze.
Ja na pewno musze uzyc skrobie coby sie nie rozsypaly.

Chyba z truskawkami musze, sa akurat w ofercie. Moreli... suszone tylko
fiesgrins.gif
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
hazo @ 21 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1321403Cieszę się, że smakowały.
Joannas, chyba Twoje morele musiały być duże. Mnie z pojedyńczej porcji (250 g sera) wyszło tak, jak w przepisie 12 sztuk. Ale ja miałam polskie morelki i specjalnie sama wybierałam ze skrzynki jak najmniejsze.

Dziś znów kupiłam ser i morele i spróbuję część surowych zamrozić.
Do środka dawałam tylko połówkę śliwki. Fakt, ciasta u mnie więcej niż na tych które pozkazujecie, ale pyszne wyszły i wszytskim smakowały. Powtórki będą z pewnością.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,325
1,616
113
Zrobiłam dzisiaj na obiad, pyszne wyszły. Morele miałam niezbyt słodkie dałam więc do środka brązowy cukier.
 

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
z mrożonymi truskawkami też dobre
icon_mrgreen.gif
właśnie skńczyliśmy oblizywać palce ...

polecam to ciasto serowe, knedle wychodzą zawsze takie mięciutkie
lecker.gif
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Wyciągam, robię z truskawkami
lecker.gif
 

cyga4

Member
Cze 12, 2013
2
0
0
Dziękuję za przepis Bajaderko, zrobiłam z truskawkami, wyszło 16szt. Smakują niebiańsko, polewaliśmy je bułką z masłem i słodką śmietanką 18% ubitą na piankę.
 

wianka

Member
Sty 25, 2012
1,034
10
38
Zrobiłam z rabarbarem, polane masłem z bułką tartą i z jagodami z sosem jogurtowo-jagodowym.
 

Załączniki

  • IMG_4730.JPG
    IMG_4730.JPG
    458 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4732.JPG
    IMG_4732.JPG
    321.1 KB · Wyświetleń: 0

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Robię z morelami i śliwkami
mniam.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,360
1,443
113
Dziś trafiłam na malutkie morele i zrobiłam z poczwórnej porcji i zamroziłam. Będzie urozmaicenie jesienno-zimowych obiadów.
mniam.gif

Ze śliwkami zrobię jak będą już prawdziwe węgierki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,708
2,993
113
Robiłam, można, tylko ciasto będzie się bardziej kleić i trzeba dodać więcej mąki. Nie za dużo jednak, bo w czasie odpoczynku w lodówce struktura mu się wyrówna i też trochę stwardnieje. Juz lepiej troche podsypywać mąką przy formowaniu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: