Kora orzechowa

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Alisiu wygląda wspaniale
icon_smile.gif
mniam.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
upieklam, zrobilam tak jak yyyyyyyy nie pamietam, ktora dziewczyn z delicjami brzoskwiniowymi... maz sprobowal kawalek i twierdzi, ze mocno slodkie, ja zjem jutro to sie wypowiem, zdjecie zrobilam i musze je wgrac z aparatu do kompa, wtedy pokaze to moje dzieło
icon_wink.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
sprobowalam ciasto pyszne, jak na moj gust mogloby byc mniej slodki, a oto obiecane zdjecie
 

Załączniki

  • nowe_068.jpg
    nowe_068.jpg
    93 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
joannas @ 12 Mar 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=93131Blaty piekłam w formie 42x26 , a chyba powinna być nieco mniejsza, bo wyszły dość niskie. Nie dałam rodzynek do ciasta. Kremu z 1 porcji wystaczyło do przełożenia placków. Dla tych co lubią dużo kremu, proponuję zrobić przynajmniej z 1,5 porcji.
icon_mrgreen.gif
czasem warto prześledzić wątek, bo oprócz wymiarów blaszki można znaleźć mnóstwo innych cennych rad i wypróbowanych modyfikacji
icon_wink.gif
 

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
mniam.gif
robiłam korę na święta - potwierdzam, jest mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
ja mam przepis w którym do ciasta dodaje się 2 łyżki mąki i oprócz orzechów (10dkg zmielonych, 10dkg drobno posiekanych) dodaje się 10dkg rodzynek i 10 dkg wiórek kokosowych.
aha, w moim przepisie też daje się nie biszkopty tylko delicje (obojętnie jaki smak), delicje nasączam lekko w mocnym naparze kawy
co do trwałości to powiem jedno - im ciasto starsze tym lepsze, ja robiłam ciasto w niedzielę 23.12, przełożyłam masą w Wigilię a jedliśmy je w pierwszy dzień świąt. drugi dzień świąt spędziliśmy u rodzinki więc na dzień po świętach jeszcze udało się zachować kawałek kory - była super. czy można trzymać ją dłużej to niewiem, ale jak u mnie to chyba musiałabym zrobić jej ze dwie blaszki.
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
Ciasto jest przepyszne, jak dla mnie obledne w smaku,
tym razem chyba przesadzilam z alkoholem do kawy
icon_redface.gif

ale chyba zyskalo bo mialo intensywniejszy zapach kawy
icon_mrgreen.gif

 

Załączniki

  • DSC00555.JPG
    DSC00555.JPG
    46.6 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
ja też zrobiłm, powiem więcej - robiłam dwa razy. Za pierwszym, było ściśle wg przepisu - pojedyńcza porcja. Za drugim, na imprezkę - ciasto 1,5 porcji, krem x2

goście zachwyceni. Tak wyglądało:
im000336.jpg
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Dziewczyny zrobcie to ciasto tak jak pisala Edyta zamiast z biszkoptami to z delicjami, o wiele lepiej wyglada i mysle ze smakuje tez, ja delicji nie sacze i ukladam galaretka do dolu,po przecieciu wyglada fantastycznie
 

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
O, nie! Szukałam kiedyś tego przepisu i znaleźć nie mogłam. Wpadła mi do rąk w końcu gazetka z serii :Ciasta na stół" i wiedziałam, że nie ma już odwrotu. A TO tutaj jest!
W takim razie nie odmówię sobie wspomnieć, że jest to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki i wrzucić fotkę, którą kiedyś tam pstryknęłam.
 

Załączniki

  • Kop_kora_orzechowa.JPG
    Kop_kora_orzechowa.JPG
    206.4 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
PYCHA, nic dodać nic ująć
icon_biggrin.gif

Zrobiłam z półtorej porcji kremu (ok. 120 ml soku + woda), dałam delicje + zwykłe biszkopty, do ciasta zamiast rodzynek (za którymi nie przepadam) dałam tak ok. 50g wiórek kokosowych.
Oto co wyszło:

P1050640.JPG

Na sam widok leci mi ślinka mniammmm
 

Załączniki

  • P1050640.JPG
    P1050640.JPG
    203.1 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Mam pytania...(tez chcę je zrobic)...1.do masy nie dodaje się cukru, czy może juz słodzone budynie sie daje?
2. Na jaką dużą blaszke wylewac ciasto?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: