Kora orzechowa

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
zrobiłam, przepyszna wyszła
lecker.gif
 

nielegalna

Member
Sty 30, 2008
23
0
1
Ciasto pyszne
icon_smile.gif
Bałam się o spody bo wyszły troszkę liche, ale całość jest super
icon_smile.gif



DSC09665.JPG
 

Załączniki

  • DSC09665.JPG
    DSC09665.JPG
    105.7 KB · Wyświetleń: 1

aga2130

Member
Mar 12, 2009
7
0
0
Witam. W jakiej temp. piekłyście to ciasto. Chcę go zrobić na urodziny i nie chcę go zepsuć. Z góry dziękuję i pozdrawiam
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Ja tradycyjnie piekę w 170 180 stopni z termoobiegiem..........
Pyszne ciasto,dawno nie robiłam ale może na sobotę
denknach.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Chce je zrobic mamie na imieniny.
Czytam i czytam i nie moge sie wczytac odnosnie tych brzoskwin. Mam puszke 850g. Czy na poltorej porcji wystarczy mi taka jedna?

 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0

Załączniki

  • P1020699.jpg
    P1020699.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
okruszek13 @ 24 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455057Dzieki za szybka odpowiedz
icon_smile.gif

Najbardziej to sie martwilam czy soku z brzoskiwn z tej puszki wystraczy mi na 1,5porcji kremu...
Jeśli nie zastąpisz soku czymś innym, to budyń będzie za gesty. Może dokup chociaż mały kartonik soku brzoskwiniowego? Ja bym zmierzyła objętość soku z tej puszki, którą masz i połowę tej objętości dodała soku z kartonika lub mleka.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Ok
Dzieki
icon_smile.gif

To albo dokupie puszke brzoskwin albo dodam cos "lejacego sie".
A nie wiecie ile ml plynow jest potrzebne w tym przepisie do zrobienia budyniu z 1 porcji? Moze tak byloby latwiej... Nie chciala bym juz za pierwszym razem zepsuc tego ciasta....
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
okruszek13 @ 24 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455036Chce je zrobic mamie na imieniny.
Czytam i czytam i nie moge sie wczytac odnosnie tych brzoskwin. Mam puszke 850g. Czy na poltorej porcji wystarczy mi taka jedna?
Okruszek, ja dopiero teraz doczytałam, że Ty masz puszkę 2 razy większą niż podana w przepisie. Dlaczego się więc martwisz, że nie wystarczy?
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Bo nie wiem czy podana w przepisie puszka to masa calkowita czy juz po odsaczeniu :/
Tylko o to chodzi :/
Wczesniej padaly pytania o wielkosc puszki i nikt nie odpisal dlatego tak draze ten temat....
Ostatnio wypieki mi nie wychodza :/ Nie chcialabym i tego zepsuc
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Zazwyczaj w przepisach na krem z budyniem na 2 budynie przypadają 2-3 szklanki płynu i tak też powinnaś przyjąć (na 3 budynie 3-4,5 szklanki). Soku trzeba tyle samo, co zazwyczaj mleka. Ja daję więcej niż mniej (czyli te trzy szklanki), bo nie lubię za gęstego budyniu. To tak na mój niechłopski rozum
icon_wink.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Wlasnie sie piecze drugi placek. Bardziej biszkoptowe mi wyszlo niz chrupiace (wnioskuje ze zdjec ze powinno byc chrupiace). Pewnie za duzo mielonych orzechow dalam a za malo siekanych :/
Jak zdaze to dzis zrobie to ciasto do konca, jak nie to jutro zeby do soboty sie przegryzlo.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam mase. Czuc make :/ Jednak za gesty wyszedl budyn - z 3 torebek, dalam 2,5szkl plynu.
Czy jak ugotuje jeszcze jeden budyn na 0,5l plynu i wmiksuje w mase to zniweluje to smak maki?
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Ugotowalam jednak budyn i dodalam do masy. Nie byla wyczuwalna juz maka.
Generalnie to ciasto faktycznie najlepsze po 4-5 dniach. Ciasto orzechowe wyszlo mi jak biszkopt a powinno byc chyba bardziej chrupiace tak?
Uzylam blaszki mierzac dno 23x28 i ciasta spokojnie wystarczylo natomiast jak dla mnie mase trzeba zrobic z podwojnej porcji.
Generalnie zebralo pochwaly
icon_smile.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
okruszek13 @ 2 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1457699Ugotowalam jednak budyn i dodalam do masy. Nie byla wyczuwalna juz maka.
Generalnie to ciasto faktycznie najlepsze po 4-5 dniach. Ciasto orzechowe wyszlo mi jak biszkopt a powinno byc chyba bardziej chrupiace tak?
Uzylam blaszki mierzac dno 23x28 i ciasta spokojnie wystarczylo natomiast jak dla mnie mase trzeba zrobic z podwojnej porcji.
Generalnie zebralo pochwaly
icon_smile.gif
Ja tez robiłam do niego podwójną ilość kremu. Moje orzechowe też nie było chrupiące.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: