Likier kawowy*

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
jobi @ 11 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=411128Akulko, razem wszystkich płynów (woda i alkohol) ma być 2,5 szklanki
U Ciebie w drugim wariancie wychodzi 3,5 szklanki. Likier będzie miał odpowiednią ilość alkoholu, ale smaku stanowczo za mało
Aha, ups
icon_redface.gif
Namotałam
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Zrobiłam rano, ale zamiast odczekać przepisowe dwa dni chodzę co jakis czas i degustuję...
icon_redface.gif
W związku z tym zauważyłam, że w smaku jest wyśmienity, ale konsystencję ma bardziej wódecznościową, niż likierową. Czy przez te dwa dni nieco zgęstnieje i stanie się trochę bardziej likierowaty?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
jobi @ 13 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=412402Gęsty to on raczej nie będzie, jest wódecznościowy, bo to nie krem.

Miałam rację, że dobry
icon_mrgreen.gif

I bardzo pasuje do piernika
Aa, to znaczy, że wszystko jest ok.
icon_smile.gif
Bałam się, że coś źle zrobiłam.
Miałaś rację - doobry!
Na razie "mieszka" sobie w słoiku ( do czasu, aż kupię ładną buteleczkę), więc wrzuciłam do niego tę zaparzoną wanilię. Pachnie obłędnie.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Zrobiłam zdjęcie - mam nadzieję, że Cię zachęci do zrobienia tego pysznego likieru.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • likier_kawowy.jpg
    likier_kawowy.jpg
    27.5 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Akulko, ta "szklanica" ma pojemność "aż" 25 ml, więc jej zawartość wystarczyłaby akurat na jeden długi łyk...
icon_smile.gif

Smak kawowo - waniliowy.
icon_mrgreen.gif

LASKA WRĘCZ NIEZBĘDNA!
icon_mrgreen.gif
I dobra, aromatyczna kawa.


Linette, nie zapomnij o wanilii...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

hhera

Member
Cze 4, 2006
53
0
0
jeszcze kilka pytan
sory ,ze takich banalnych ,ale nie rozumiem ...

to jak z tym spirytusem ?


i ogolnie jak to
mam 5 łyzek kawy
i mam ja 2 razy zaparzyc?
e to jest zbyt skomplkowane jak dla mnie :/



i czy mozna laske wanilii zastapic czyms?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
HHero -zalewasz zmieloną kawę szklanką wrzątku. Czekasz, aż się zaparzy. Odcedzasz. Pozostałe fusy zaparzasz znowu, tym razem zalewając je połową szklanki wrzątku.
icon_smile.gif

Wanilii raczej się nie da niczym zastąpić. Będzie inny smak.
Co do spirtu się nie wypowiadam, bo miałam w domu tylko wódeczkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Ja bym Ci jednak radziła zainwestować w prawdziwą wanilię. Zupełnie inny aromat.
icon_smile.gif
I tak przecież potrzebna jest do makowca....
icon_mrgreen.gif
 

hhera

Member
Cze 4, 2006
53
0
0
no sek w tym ,ze my makowca nie robimy ;)
a wanilia nie nalezy do najtanczych



a jeszcze sprawa z tym spirytusem
:niepewny:
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
hhera @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=413800a jeszcze sprawa z tym spirytusem
:niepewny:
Ale czego jeszcze nie ruzmiesz?
gruebel_2.gif

Spirytus musisz najpierw rozcieńczyć do postaci wódki (stosunek wódki do wody 1:1).
jobi @ 11 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=411116wlewasz do połowy lub troszkę wyżej spirytusu i dolewasz wody do pełna. Razem ma być jedna szklanka.
A dopiero rozcieńczony stosować do likieru wg wskazówek.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: