Likier kawowy*

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
hhera @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=414372troche zmodyfikowałam przepis ;)
ale zrobiłam
wyszło mi troszke wiecej niż litra ;)
Nadwyżkę wyypij po kryjomu
fiesgrins.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Zrobiłam
fiesgrins.gif
cudnie pachnie, ale jakiś taki rzadki jest? on taki ma być? ja sie nie znam to mój pierwszy w życiu likier.

Ale jest pychotka
fiesgrins.gif
, niech no tylk małż się czymś zajmie i wyjdzie mi wreszcie z kuchni
fiesgrins.gif
...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hhera

Member
Cze 4, 2006
53
0
0
tez sie własnie zastanawialam ;) czy mi wyszedł ok :D
bo mi likeier zawsze sie kojarzyl z czyms gestym ;)
widac ,ze nie mam doswiadczenia :D
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
hhera @ 24 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420477probowałam dzis kropelke na jezyk :D
kurna starsznie mocne to :eek:

mozna to z czyms rozrabiac ?
Z kawą w filiżance
icon_mrgreen.gif
łyk likieru, łyk kawy, łyk likieru.....
Nie przesadzaj - jesli zrobiłaś z wódki, to nie jest za mocne. Chyba, że spirytus rozcieńczyłaś w stosunku innym niż 1:1
gruebel_2.gif
Można dodac troche wody - ale raz, że będzie słabsze kawowo, to łatwo przedobrzyć i zrobić za mało mocne. Nic nie ruszaj!
Ja mam odwrotny problem, żałuje, ze na spirycie nie zrobiłam
rofl.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
icon_razz.gif
No to i ja dołączę do degustujących i zaraz idę parzyć kawkę itd.Mam jakąś ziarnistą o smaku whisky,chyba będzie dobra.Szkoda,że nie mam wanilii,będzie z cukrem waniliowym i mocną wódeczką.

Czy wódkę dodać po wystudzeniu naparu?Chyba niekoniecznie.
cheers.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
icon_razz.gif
Już zrobiłam!Nie potrzebne obawy,bo nim rozpuści się cukier napar wystygnie.Okazało się,że kawę mam o smaku irisch cream,dodałam łyżkę miodu-wybacz Jobi za śmiałość-ale tak wyszło.No i pierwsza próba-genialne.Kiedy miną te 2 dni?
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Dzięki za wyrozumiałość.
A twoją recepturę przekazałam dalej mojej ulubionej kuzynce,najstarszej z rodziny.
Mam nadzieję,że to miło autorce.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Jobi, okazało się, że likier pasuje nie tylko do pierników, ale też do makowca, sernika i strucli orzechowej.
icon_mrgreen.gif
Co dziwniejsze, zagustowali w nim zwłaszcza panowie....
fiesgrins.gif
Byli tacy, co zażądali nawet przepisu....
icon_eek.gif
icon_smile.gif
Następnym razem zrobię podwójną porcję.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ja sirota zapomniałam podziekować
dump.gif
icon_redface.gif


Jobi, dziekuje za przepis, bardzo dobry likierek wyszedł. Może to nie jest Caffe Borghetti
lecker.gif
, ale spokojnie może go zastepować
daumen.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hhera

Member
Cze 4, 2006
53
0
0
Akulka @ 24 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420572Z kawą w filiżance
icon_mrgreen.gif
łyk likieru, łyk kawy, łyk likieru.....
Nie przesadzaj - jesli zrobiłaś z wódki, to nie jest za mocne. Chyba, że spirytus rozcieńczyłaś w stosunku innym niż 1:1
gruebel_2.gif
Można dodac troche wody - ale raz, że będzie słabsze kawowo, to łatwo przedobrzyć i zrobić za mało mocne. Nic nie ruszaj!
Ja mam odwrotny problem, żałuje, ze na spirycie nie zrobiłam
rofl.gif
sek w tym ,ze nie rozcienczałam :d
ale tylko wydawalao mi sie ,ze jest mocne :0
likier zostal wychwalony :d
i kazali mi czesciej robic :D

pyszny jest sama probowałam
cheers.gif


anbetung.gif