Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Do ciasta dałam tylko łyżkę cukru, a do nadzienia tylko miód. Zrobiłam cztery strucle z dużą ilością nadzienia, więc tradycyjnie trochę na bokach popękały, ale udało się zamaskować lukrem. Na szczęście żadnej w tym roku nie połamałam.
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Piekłam pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą tak jak Joanna wcześniej. Wyszły mi trzy sztuki. Pierwszy z mojej winy trochę popękał od góry a pozostałe tylko trochę na boku.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
W tym roku zamiast strucli upiekłam przekładaniec z czterech warstw ciasta w tortownicy 26 x 26 cm (mierzone dołem).
Oprócz dwóch warstw masy makowej jest jedna cienka z masą z mielonych orzechów, odrobiny śmietanki i musu z fig prowansalskich.
I ciasto i masę makową zrobiłam z mniejszą ilością cukru - do ciasta dałam dwie łyżki, a do masy trzy (plus miód). Następnym razem w ogóle zrezygnuję z cukru w masie, a do ciasta dam jedną łyżkę.

przek_adaniec_makowy2.jpg przek_adaniec_makowy3.jpg
przek_adaniec_makowo_orzechowy.jpg przek_adaniec_20.jpg
 

Załączniki

  • przek_adaniec_makowy2.jpg
    przek_adaniec_makowy2.jpg
    35.8 KB · Wyświetleń: 6
  • przek_adaniec_makowo_orzechowy.jpg
    przek_adaniec_makowo_orzechowy.jpg
    39.1 KB · Wyświetleń: 6
  • przek_adaniec_makowy3.jpg
    przek_adaniec_makowy3.jpg
    41.2 KB · Wyświetleń: 6
  • przek_adaniec_20.jpg
    przek_adaniec_20.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,632
2,494
113
Joanno, ale piękne ciasto upiekłaś
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Dziękuję. Wyszło pyszne, a stresu dużo mniej, bo nie miało co popękać.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,663
2,963
113
Zupełnie inny styl.
daumen.gif
Bardzo do mnie przemawia ta wersja ciasta, Joanno. Mam masę makową i pewnie zrobię na Nowy Rok. Na górze jest lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,663
2,963
113
Nie wiem, czy uda mi się uczynić aż cztery, ale się postaram.
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Na pewno się uda. Poprzednim razem dzieliłam na pięć i oprócz przekładańca upiekłam jedną małą strucelkę, no ale ilość ciasta była faktycznie symboliczna.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Jak to ja, robiłam na oko. Wzięłam mielone orzechy (włoskie, laskowe, migdały - co kto ma), dodałam ok. pół słoiczka musu z fug prowansalskich (gotowiec z Lidla) i chlust śmietanki dla uzyskania dobrej konsystencji. Zamiast musu mogą być konfitury czy dżem, np. z moreli czy brzoskwiń. Można dodać kapkę alkoholu dla aromatu. Nie umiem podać proporcji, bo nie mam pojęcia, ile czego wzięłam. Zawsze twierdzę, że mam bardzo wyrozumiałego kulinarnego Anioła Stróża.
icon_wink.gif


EDIT:
Przypomniało mi się, że wiele lat temu dziunia podała przepis na struclę orzechową i to on był kiedyś moją inspiracją:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;hl=orzechowa
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
Piekłam strucle, wyszły 3szt., nic nie popękało (pamiętałam o posmarowaniu ciasta białkiem), ani za mocno się nie przypiekło, byłam zadowolona, następnym razem spróbuję metody Joanny.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
E tam, po prostu szczęście, wrodzone lenistwo, trochę doświadczenia, skłonności do ryzyka i przeświadczenie, że lepiej, gorzej, ale musi się udać (oczywiście z dyskretną pomocą Anioła Stróża).
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,663
2,963
113
Mój ci jest, udało się z czterech placków, dwa przełożone makiem i środkowe w nadzieniem orzechowo-migdałowym .
icon_lol.gif
To jest ogromne ciasto!
icon_eek.gif
Ładne nie jest, jak ostygnie też je trochę udekoruję.
Makowiec1.gif

 

Załączniki

  • Makowiec1.gif
    Makowiec1.gif
    76 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Joanno, czy ten prostokątny makowiec jest zrobiony z takich ilości (chodzi mi o ciasto) jakie są podane w przepisie podanym na początku wątku? I jeszcze - jakiej wielkości to jest foremka?
Dopytuję się, bo odkryłam w zamrażarce masę makową i coś mam ochotę upiec, ale w mniejszym rozmiarze i chcę sobie przeliczyć.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Tak, przekładaniec jest robiony z całej porcji ciasta.
Joanna @ 23 Dec 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1670205W tym roku zamiast strucli upiekłam przekładaniec z czterech warstw ciasta w tortownicy 26 x 26 cm (mierzone dołem).
Ta sama tortownica mierzona górą ma 28 x 28 cm. Pisałam o tym tutaj:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1600217


Buko, bardzo ładny Ci wyszedł, nie marudź.
icon_lol.gif

Duży jest, bo to przecież porcja na dwie duże lub 3 - 4 małe strucle.
Swój dzieliłam na cztery porcje, z czego tylko jedna została w domu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: