Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Dziękuję. Nie, nie marudzę, mogło być gorzej.
icon_lol.gif
Najbardziej bałam się przenoszenia na wałku kolejnych placków, czy ciasto nie będzie się rwało, bo juz poprawiać na nadzieniu, to nie bardzo się da, ale poszło zadziwiająco gładko.
Mój jutro wybywa z domu, zostawię co najwyżej większe okrawki.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Po dwóch dniach dorzucę zdjęcie z ostatniej porcji tego ciasta i powiem, że warte jest wszystkich zachwytów. Lukier na samym soku cytrynowym dawał winny akcent, ale właściwie, to dopiero następnego dnia po upieczeniu nabrało odpowiedniej konsystencji i smaku.
20210107_153502_1.jpg
 

Załączniki

  • 20210107_153502_1.jpg
    20210107_153502_1.jpg
    87.9 KB · Wyświetleń: 10

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Wspaniałość, nobel dziewczyny.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Dzięki Twoim ulepszeniom, Joanno.
anbetung.gif
 

Green

Member
Kwi 17, 2008
42
0
0
Bardzo lubię to ciasto. Stosuję również do rogalików "pseudomarcińskich"- z nadzieniem z białego maku (z puszki) albo z marcepanu, posypanych grubym cukrem kryształem.
daumen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Nie wiedziałam, że można dostać biały mak w puszkach, ale Google potwierdza, że można, i to dwóch firm, Prospony i Bakallandu.
Sprawdziłam skład:
Prospona - Woda, mak biały (21%), syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, kasza manna z pszenicy, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromaty. 900 g
Bakalland - Woda, mak biały 23%, cukier, kaszka pszenna, mąka pszenna, miód wielokwiatowy, naturalny aromat marcepanowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. 400 g
Wygląda na to, że ten drugi można by z ciekawości kupić i przetestować.
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Joanna @ 10 Nov 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1684617Nie wiedziałam, że można dostać biały mak w puszkach, ale Google potwierdza, że można, i to dwóch firm, Prospony i Bakallandu.
Sprawdziłam skład:
Prospona - Woda, mak biały (21%), syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, kasza manna z pszenicy, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromaty. 900 g
Bakalland - Woda, mak biały 23%, cukier, kaszka pszenna, mąka pszenna, miód wielokwiatowy, naturalny aromat marcepanowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. 400 g
Wygląda na to, że ten drugi można by z ciekawości kupić i przetestować.
icon_smile.gif
Rzeczywiście, druga pozycja lepsza. Już nawet mam pomysł na świąteczne ciasto.
Sprawdziłam, w sklepie Bakalland jest w cenie 9,48 zł. Ma też Kaufland ale ja mam daleko do stacjonarnego.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Też zamówiłam, a przy okazji kupiłam melasę do pierników i skrobię kukurydzianą, bo nigdzie stacjonarnie nie mogę dostać.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Margot @ 11 Nov 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1684686Ania mak na wagę biały ?Mielony? O matko, jej jakbym taki chciałam, przez to ,że mam nieomielony nie będzie dziś rogali
icon_sad.gif
U Anki w regionie nie może nie być białego maku, tak myślę. Dzisiaj czytałam ile ton wypieku szykują cukiernie. Np.

Nasza roczna produkcja rogala świętomarcińskiego kształtuje się na poziomie ok. 30 ton. Natomiast tygodniowa sprzedaż przed 11 listopada wynosi ok. 8 ton - mówi w rozmowie z WP Turystyka Agata Szymaszek, technolog ze Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej "Fawor" w Poznaniu. żródło