Mazurek różany wg Franciszka Starowieyskiego

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Mała_Mi @ 10 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=844587Przepis w 100% jak dla mnie
icon_mrgreen.gif
Do zjadania przy akompaniamencie różanych lodów
fiesgrins.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie mam konfitury. To co?
Mam marmolade z owocow.
Kurcze, zapachu platkow nie podrobie...
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Czy bardzo zepsuję tego mazurka, jeżeli pominę te brakujące płatki róży? No nie mam, a nie wiem czy w sklepie dostanę i czy ten ewentualny upolowany sklepowy jest chociaż podobny do takiego domowego?
No dlaczego nie zrobiłam? A, prawda, róży nie miałam....
icon_mrgreen.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
to ten przepis był na spód
http://www.deliaonline.com/recipes/main-in...erry-puree.html
przepis dostałyśmy od Tatter
150g miękkiego masla
- 60g brązowego cukru pudru
- 110g zmielonych orzechów laskowych
- 60g maki ryżowej
- 150 g mąki
Masło ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać zmielone orzechy , a na koniec przesiane razem obie maki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,435
3,751
113
Dzięki, Margot! Jak zwykle jesteś niezastąpiona.
bussi.gif
Właśnie napisałam PW do Tatter z prośbą o pomoc.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ta mąka ryżowa to pewnie konieczna?
Konfitury z płatków są do dostania w sklepach?
gruebel_2.gif

Bardzo mi się ten przepis spodobał, taki inny, wiosenny. Ale coś czuję, że braknie mi składników.
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,761
3,014
113
Konfitury różane są prawie wszędzie. Też sie czaję na tego mazura, tylko mąkę ryzową jutro zakupię.
Jak nie będzie, to robię na kruchym, jak w przepisie u autora.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Evalill @ 30 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960736Ta mąka ryżowa to pewnie konieczna?
Konfitury z płatków są do dostania w sklepach?
gruebel_2.gif

Bardzo mi się ten przepis spodobał, taki inny, wiosenny. Ale coś czuję, że braknie mi składników.
gruebel_2.gif
Ryżową zastępuję ziemniaczaną jak nie mam. Nie widzę różnicy w efekcie końcowym.

Buka @ 30 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960803Konfitury różane są prawie wszędzie. Też sie czaję na tego mazura, tylko mąkę ryzową jutro zakupię.
Jak nie będzie, to robię na kruchym, jak w przepisie u autora.
Różane, ale nie z płatków.
Ostatnio kupiłam różaną
icon_mrgreen.gif
z jabłek, zagęstnika i aromatu różanego. Dobra
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Dzięki za rady, dziewczyny.
Agatko - ziemniaczaną powiadasz?
gruebel_2.gif

Może użyję zwykłej różanej konfitury? Nie będzie to chyba grzechem dla smaku tego mazurka?
Ciekawe, na który przepis w końcu padnie - nie mogę się zdecydować.
rofl.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,435
3,751
113
Zwróccie uwagę, że spód orzechowy to była tylko moja innowacja - w oryginale jest zupełnie inne ciasto.
Sama zwykle robię go na klasycznym polskim kruchym.
Co do konfitury różanej, używam domowej, więc nie wiem, czy można takową kupic, ale myślę, że pod czekoladę można dac sam dżem z malin - taki właśnie mazurek jest w książce P. Herme - dekoruje się go migdałami, rodzynkami moczonymi w rumie lub innymi dowolnymi bakaliami.
W tym roku zamiast czekolady chcę zrobic polewę czekoladowo - malinową (do roztopionej czekolady dodam śmietankę, masło i trochę przecieru z mrożonych malin).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Joanna @ 30 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960822Zwróccie uwagę, że spód orzechowy to była tylko moja innowacja - w oryginale jest zupełnie inne ciasto.
Tak, wiem Joanno, ale ta innowacja bardzo mi się spodobała.
icon_smile.gif


CYTATSama zwykle robię go na klasycznym polskim kruchym.
I to też rozważam

CYTATCo do konfitury różanej, używam domowej, więc nie wiem, czy można takową kupic, ale myślę, że pod czekoladę można dac sam dżem z malin - taki właśnie mazurek jest w książce P. Herme - dekoruje się go migdałami, rodzynkami moczonymi w rumie lub innymi dowolnymi bakaliami.
W tym roku zamiast czekolady chcę zrobi polewę czekoladowo - malinową (do roztopionej czekolady dodam śmietankę, masło i trochę przecieru z mrożonych malin).
Hmm... ciekawy pomysł, Joanno. Krystyna chyba podawała przepis na sernik z malinowym ganache - to też może być dobry pomysł.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,435
3,751
113
Ja mam zamiar skorzystac z przepis P. Herme. Jak będą chętni, wpiszę w niewypróbowane.