Mazurek różany wg Franciszka Starowieyskiego

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
może od bidy marmoladą różaną? jest w Biedronce.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
wydaje mi się, że może być trochę za mało. masz w domu dżem malinowy? po wymieszaniu powinno być ok.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,435
3,751
113
Niestety nie pomogę, bo robiłam ten mazurek wielokrotnie, ale nie korzystałam z przepisu na polewę, tylko oblewałam czekoladą.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,435
3,751
113
Przypomniałam sobie, że Buka też miała problem z polewą:
Buka @ 2 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961907Właśnie skończyłam tego mazura, a zrobiłam dokładnie według przepisu.
Jeśli robił ktoś tę gotowaną polewę, niech napisze, prosze, ile ją gotował. Ja gotowałam kilka minut, w zasadzie nie zgęstniała, zrobiła sie tylko błyszcząca. Czy o to jest właśnie ta "szklistość"? Czy polewa zastyga?
Tyle pytań, niestety po fakcie.
dump.gif


22.16
Dopisuję ku przestrodze: polewa dalej płynna i nawet jej się nie śni zestalić.
icon_redface.gif
Zerknęłam na przepis i wydaje mi się, że z tych składników powinno się ją długo gotować, żeby odparowała i zgęstniała jak kajmak, zwłaszcza, że proporcje cukru do śmietanki wskazują na to, że jest to właśnie taki kakaowy kajmak.
Ja bym gotowała co najmniej godzinę, a potem sprawdziła gęstość upuszczając kroplę na porcelanowy talerzyk. Jak od razu zastygnie, polewa będzie gotowa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: