Mój kurczak na kiszonej kapuście*

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Dzięki:)
czyli robimy bigos standardowo : podsmażamy wędliny i mieso , wrzucamy do kapusty i pieczemy. będę testowac
icon_smile.gif
)
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Kapusta ma być przykryta czy odkryta ? Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym przykryte prawie godzinę , potem odkryłam dla zrumienienia kurczaka. Plus-podczas duszenia-pieczenia nie zaglądałam do piekarnika. Tak czy tak ma być- było pyszne, ale to ostatni slok kapusty kiszonej z zapasów domowych.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Oto kurczak zrobiony na podstawie tego przepisu. Pyszny, goraco polecam.
icon_smile.gif



pieczony_kapusta.JPG

5-6 udek kurczaka ( tzw. pałek)
20 dag kiszonej kapusty
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonego kminku
czarny pieprz i sól do smaku
ulubione przyprawy lub przyprawa do pieczonego kurczaka

Kurczaka umyć i natrzeć przyprawą.
Kapustę odcisnąć z soku i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać kiszoną kapustę i smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić 1/2 łyżeczki kminku, czarnym pieprzem i solą do smaku.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kapusty. Na niej ułożyć kurczaka.
Piec ok. 1 godz. pod przykryciem z folii aluminiowej, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 15-30 min.aż kurczak będzie rumiany ( w zależności od wielkości udek). Ja piekłam w prodiżu, natomiast piekarnik należy wcześniej nastawić na 180 st.
 

Załączniki

  • pieczony_kapusta.JPG
    pieczony_kapusta.JPG
    114.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Iluana, jeśli lubisz, towydaje mi się, że tak: natrzyj ulubionymi przyprawami.
icon_smile.gif

Tylko czas pieczenia trzeba by kontrolować, zaleznie od wielkości Twojego kawałka łopatki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
eremiw, jak robisz kapuste w sloikach?
Zawsze sie boje, ze sie zepsuje.

Kurczak byl. Raz. Dawno temu. Wszyscy zjedli, ale bez zachwytow, dlatego bez powtorek.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jean, strasznie się ciesze
icon_biggrin.gif
Szczerze mówiąc ja także nie mogę się zdecydować, co lepsze: kurczak czy kapusta, bo kapustka jest niesamowita
icon_biggrin.gif


Ker, może nie jesteście po prostu miłośnikami kiszonej kapusty jako takiej.
icon_smile.gif

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Alez skad. W piatek byla surowka do ryby.
Bigosy, kapusniaki...

Jak drazysz to zastanawiam sie glebiej. A nuz sie komus przyda. Moze dlatego, ze mieso z kurczaka nalezy do tych delikatniejszych w smaku i kapusta to zabija?
Tez zaluje, bo lubie obiady bez pracy.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Hmmm... jak dla mnie, nic się tam nie zabija. Kapusta nie przechodzi kurczakiem, kurczak nie przechodzi smakiem kapusty. Jest za to ogólnie soczysty.
Jak dla mnie, ta kapusta jest tak dobra, że mogłabym ja robić nawet samą, bez kurczaka.
Może by z nią ziemniaczki upiec
gruebel_2.gif


 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Do kapusty nic nie mam. Kapusta jak kapusta. I nie moge powiedziec, ze lubie wiorowaty drob. Nawet wrecz przeciwnie. Jedynie gotowanego nie lubie.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Właśnie piekę na jutrzejszy obiad księcia małżonka, który jest wielkim entuzjastą i od dawna truł o tego kurczaka.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
dubel
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
cud, miód i orzeszki
daumen.gif
mniam.gif
anbetung.gif


Zrobiłam dokładnie tak, jak podaje Brid w przepisie z pierwszego postu, bez żadnych modyfikacji
(ops, przepraszam: zamieniłam olej na oliwę)
wszelkie dodatki sugerowane w późniejszych postach (śliwki suszone itp.) imho zepsują urok tego dania - nie chcemy przecież robić bigosu z mięsem (z kurczaka?!)

piekłam 1 h bez przykrycia. Kurczak - przecudnie miękki i wilgotny, a kapusta rozpływa się w ustach
pychota i na dodatek w ogóle się człowiek nie urobi!

idealny obiad, kiedy nie ma czasu na szykowanie czegokolwiek, bo np. robimy sobie wiosenne porządki albo przedświąteczne pucowanie mieszkanka
icon_mrgreen.gif

dawno nie jadłam czegoś tak dobrego!

na pewno do powtórki, i to niejednej
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
wczoraj znów robiłam, tym razem 1 kg kapusty kiszonej i 4 ćwiartki z kurczaka
kapustę tak mocno odcisnęłam, że ubyło na wadze prawie 20 dag
icon_eek.gif

ale zauważyłam, że im bardziej odciśnięta, tym lepiej się piecze
kurczaka przed pieczeniem posmarowałam olejem z przyprawą (do kurczaka) i macerował się tak przez godzinę w temp. pokojowej
aha, po rozłożeniu kapusty (a przed położeniem kurczaka) spryskałam ją jeszcze leciutko olejem z wierzchu.

pycha przepis
daumen.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Kiedyś dawno w pewnej knajpie jadłam schab (pokrojony w kotlety) na kiszonej kapuście. Danie było pyszne, a podejrzewam, że było podobnie robione jak kurczak.

Trzeba spróbować!
gruebel_2.gif