Moja szarlotka

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ok, za to juz wiem co przywioze z nastepnej podrozy do PL : walizke maki!
rofl.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Oj mysle, Bea, ze Twoje lista bedzie dluuuga!!! O wiele dluzsza!
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Mniam, tatter, ale sliczna. A z jakiej maki Ty pieczesz te szarlotke? Zastanawiam sie, bo mam w domu plain i polska tortowa. Ostatnio wszelkie kruche robie z plain (np. bajaderkowy placek z rabarbarem) i wychodza pyszne.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pytanko : jakiej wielkosci blaszka ma byc???
i czy moze byc tylko cukier trzcinowy jesli nie mam tego na M.??
dzieki...
anbetung.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak, melasa tu jest (nienawidze tego smaku szczerze mowiac...
icon_wink.gif
ale w ciescie pewnie nie bedzie czuc)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Bea, na pewno Tatter Ci odpowie. Mnie po prostu smak muscovado kojarzy się z melasą i dlatego tak napisałam.
 

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
upieklam i ja
icon_smile.gif

moj maz, ze wszystkich znanych mi ciast jada tylko szarlotki, wiec po prostu musialam.
przyznam sie, ze nieslusznie zmniejszylam ilosc cukru w masie jablkowej, bo chociaz sama masa po usmazeniu byla baaardzo slodka, to w polaczeniu z wytrawnym ciastem stracila swa slodycz.
A ciasto na warstwe wierzchnia starlam na tarce.
Dla mnie bomba
icon_smile.gif

Tatter
anbetung.gif

Pokaż załącznik 18244
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Katja...piekna szarlotka w Twoim wydaniu...ciesze sie, ze smakowala...
icon_biggrin.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bea73 @ 25 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=590308tak, melasa tu jest (nienawidze tego smaku szczerze mowiac...
icon_wink.gif
ale w ciescie pewnie nie bedzie czuc)
ogladalam jakis program i sie dowiedzialam, ze melasa lepsza jest jasna. I podobno ona nie ma tego smaku.
Zawsze myslalam, ze odwrotnie, a tez nie lubie ciemnej.
Nie sprawdzilam, bo jeszcze nie dotarlam do odpowiedniego sklepu.
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
zdjęcia wyglądają pysznie
icon_mrgreen.gif
właśnie umyłam jabłka to chyba sobie upiekę
mniam.gif

a poco fasola na wierzch ciasta? wiem, że kiedyś o tym czytałam ale nie pamiętam nic poza tym
icon_redface.gif
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Takie moje, choć z modyfikacjami dość dużymi
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

szarlotka3.jpg
 

Załączniki

  • szarlotka3.jpg
    szarlotka3.jpg
    168.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Cantiq...piekna! Bardzo jesiennie wyglada, ciekawe co zmodyfikowalas ;D
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Tatter - dodałam cynamonu, goździka, odrobinkę dosłownie kardamonu, cukru waniliowego i esencji waniliowej ^^ no i część cukru zastąpiłam ksylitolem - słodszym i zdrowszym. Wczoraj poczyniłam ją jeszcze raz
icon_mrgreen.gif
tym razem z jabłkami ucieranymi na tarce, nie krojonymi w kostce.

a.
no i wody więcej, bo ta angielska mąka całkowicie inna
icon_mrgreen.gif
baa.gif
no i piekłam bez przykrycia, strasznie kruche mi wyszło .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: