Pieczone szparagi z pomidorami, oliwkami i bazylią

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
o, to ja też zrobię!
icon_smile.gif


a szparagi są teraz w bardzo dobrej cenie w Almie, jeśli macie po drodze.
na targu płaciłam ostatnio 3zł/pęczek.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Cholera mnie wzięła, bo byłam dziś w sklepie i zapomniałam o oliwkach. Wiem, że to nie będzie to samo, ale trudno, robię bez.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Nie wyszły mi.
icon_frown.gif
Moja wina, bo powinnam obrać, ale one drobniutkie i cieniutkie były, więc pomyślałam, ze młodziaki i nie trzeba obierać. Zrobię jeszcze raz, tym razem po bożemu z obieraniem.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
kawazmlekiem @ 15 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1290048Nie wyszły mi.
icon_frown.gif
Moja wina, bo powinnam obrać, ale one drobniutkie i cieniutkie były, więc pomyślałam, ze młodziaki i nie trzeba obierać. Zrobię jeszcze raz, tym razem po bożemu z obieraniem.
Kawo, ale biale, tak? Bo zielonych nie musisz obierac.
I zamiast odcinania koncowek proponuje odlamywanie ich, wtedy szparagi pekaja dokladnie na koncu tej 'zdrewnialej' czesci.

Yrso, ciekawy ten przepis!
daumen.gif

Aczkolwiek nie umiem sobie wyobrazic polaczenia szparagow z oliwkami
icon_redface.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Robię jak Bea, tzn. zielonych nie obieram, jedne i drugie łamię. Dopiszę to w pierwszym poście, pewnie jak wpisywałam, to chciałam być możliwie wierna oryginałowi.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Zrobiłam tak, jak mówicie - odłamałam końce, resztę też połamałam na mniejsze kawałki, nie miałam świeżej bazylii, więc dałam suszonek i świeżej mięty, czosnek granulowany, bo nie mogę swieżego i dodałam troszkę dymki, bo mi się walała i doszłam do wniosku, że do pomidorków będzie pasowała.
Siedzi w piecu!

PS. A te końcówki to do wyrzucenia tylko, czy można je do czegoś wykorzystać?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Mozna z nich ugotowac wywar i uzyc go np. potem do szparagowego risotto
lecker.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Ja, dla pewności, że nie będzie włókien, zawsze cieniutko obieram i odłamuję końce i białych i zielonych.
icon_mrgreen.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Zeżarłam podwójną porcję. Dobre było. Następnym razem jednak obiorę te szparagi
zahnlos.gif
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Smaczne, chociaż z dania najbardziej smakował mi pomidor z bazylią
icon_mrgreen.gif

Natomiast już wiem, że jak będę robiła to danie, to tylko dla siebie
icon_rolleyes.gif
. Czasami na tą moją rodzinę cho....ra mnie bierze.
No i już wiem, że jak najcieńsze trza kupować szparagi.
A zielone bardzo się różnią w smaku od białych?