Pierniczki jak z Kopernika

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Pyszne , ja tylko zamiast jajka dałam 3 żółtka , efekt produkcji dekoracji innych pierniczków( białka mi szły jak świeże bułeczki)
cukru 1/2 szklanki ,a miodu 2 łyzki tak jak Joanna, drożdży świeżych 15 g , reszta jak na pierwszej stronie
Polałam lukrem koniakowym Bajaderki ( dodałam ciut soku i skorki cytrynowej)
pierniczkowy_329.jpg
 

Załączniki

  • pierniczkowy_329.jpg
    pierniczkowy_329.jpg
    113.6 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, te pierniczki piekę od kiedy je odkryłam. W tym roku nie upiekłam żadnych, ale jakbym zamierzała, to napewno te!
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
O, a ja jeszcze chyba tych pierniczków nie piekłam! Wpisuję na listę
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Tak,one są bardzo dobre.
W tym roku ich nie piekłam i teraz mi żal.

Upiekłam inne(te z sokiem pomarańczy),ale jak poleżą na wierzchu to są twarde,byle jakie
gruebel_2.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Janko, ja tych z sokiem jeszcze nie piekłam ale planuję je ubrać w lukier pomarańczowy. Jak myślisz dobre to będzie? A może czekolada byłaby lepsza?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Lukier pomarańczowy pasuje.One są dobre i miękkie jak leżą w puszce,ale wyjęłam je z innymi piernikami i po paru dniach zrobiły się bardzo twarde.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,429
3,749
113
Ponieważ pamiętałam, że poprzednio miałam problem z zarobieniem ciasta, zrobiłam je inaczej.
Miód, zwykły cukier i masło rozpuściłam z przyprawami korzennymi i połączyłam z jajkami, a potem z mąką wymieszaną z sodą i rozkruszonymi drożdżami.
Ciasto się ładnie zarobiło i bez problemu wałkowało.
Robiłam z podwójnej porcji, dając dwie szklanki mąki pełnoziarnistej z Lubelli, szklankę pełnoziarnistych mąk mieszanych (pszennej, żytniej i orkiszowej) i szklankę zwykłej białej mąki.
Wałkowałam dość grubo, piekłam 15 minut w 170 stopniach.

pierniki_jak_z_Kopernika.jpg
 

Załączniki

  • pierniki_jak_z_Kopernika.jpg
    pierniki_jak_z_Kopernika.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Upiekłam, ciasto mi się "nie udało", bo nie miałam cukru pudru i dałam zwykły. Skawaliło się, ale jakoś uratowałam
icon_mrgreen.gif
.Córa wycięła pierniczki i ułożyła na blaszkach i tym magicznym sposobem wyszły pyszne. Polukrowałyśmy lukrem z likieru "Irish meadow"
cheers.gif
.Palce lizać
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,429
3,749
113
Nie warto w jakim sensie?
Jeśli używasz w kuchni margaryny, jak najbardziej możesz nią zastępować masło w wypiekach. Część tłuszczu możesz też zastąpić smalcem - bardzo dobrze sprawdza się w piernikach.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Ja zrobiłam ciasto tak jak pisała Joanna, czyli najpierw rozpuściłam miód, masło i zwykły cukier. Zagniotło się idealnie.
Oto efekt końcowy
icon_smile.gif
.

DSC07249_1.jpg
 

Załączniki

  • DSC07249_1.jpg
    DSC07249_1.jpg
    448.1 KB · Wyświetleń: 2

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
podnoszę

foremki cudowne katarzynkowe macie, zazdrość mnie zżera
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Dziś piekłam z cieńszego ciasta - 2 mm i mniejszych niż poprzednio foremek użyłam, wystarczyło 7 minut w 190 stopniach i były gotowe. Szybkie i mięciutkie są, lukrowanie jutro.
Też mam te foremki z żabki, małe ale katarzynka była mi niezbędna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator: