Piernik doskonały

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
SysoTak się cieszę
bussi.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Obiecałam moim W i dziś musiałam wywiązać się z danej obietnicy
piernik1.jpg
 

Załączniki

  • piernik1.jpg
    piernik1.jpg
    99.6 KB · Wyświetleń: 60

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Dzięki za wyciągniecie przepisu
wink.gif
,zapisuję i niebawem zrobię.Cieszę się że oprócz pierniczków i amoniakowych gwiazdek będę miała jeszcze wcześniej upieczone jedno ciasto.W tym roku czasu mam mało,raczej tylko wieczory i noce
icon_neutral.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Testowałam przed Świętami.No i jest...pyszny!Aromatyczny i wilgotny.
DSCF2056.JPG
DSCF2069.JPG
 

Załączniki

  • DSCF2056.JPG
    DSCF2056.JPG
    181.5 KB · Wyświetleń: 49
  • DSCF2069.JPG
    DSCF2069.JPG
    203 KB · Wyświetleń: 49

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Jak dlugo ten piernik moze byc przechowywany? Chcialabym znowu obdarowac slodkosciami moich znajomych z pracy ale planuje wziasc urlop 2 tygodnie przed swietami.W zeszlym roku w podarunku byly pierniki.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Nie wiem jak długo,bo zazwyczaj piekłam 2 tygodnie przed świętami i wszystko było zjadane co do okrucha.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Janka, jaką najlepiej użyć do tego piernika mąkę? I pszenną i żytnią. Chodzi mi o to jaką pszenną (numer, rodzaj), a żytnia ma być biała chlebowa czy razowa?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zazwyczaj dawałam mąkę poznańską 500 i żytnią razową.
Na tortowej też piekłam,a żytniej to nie ma u mnie wyboru i kupowałam taką,jaka akurat była.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja robiłam na jakiejś o typie 480 i żytniej żurkowej. Po pierniku nie został nawet maleńki okruszek,tak wszystkim smakował.Więc chyba takie połączenie mąk też jest o.k..
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Upiekłam w typowej keksówce (30,5x11,5 cm) i wyszedł mi zdecydowanie za wysoki. Przez to musiałam piec pół godziny dłużej. Następne muszą być z mniejszej ilości składników.

Tu widać o ile wyższy od dużego kubka:
571.jpg

573.jpg

Jeszcze nie próbowałam i o smaku nic nie mogę powiedzieć.
 

Załączniki

  • 571.jpg
    571.jpg
    76.1 KB · Wyświetleń: 56
  • 573.jpg
    573.jpg
    87.9 KB · Wyświetleń: 58

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Janka rozlewa ciasto do trzech małych foremek, ale ponieważ mój piekarnik nie lubi aluminium, ja ten piernik zawsze piekę w dwóch keksówkach. Zresztą nie tylko ja, syso też o tym pisała.
Właśnie dziś się za niego zabieram.
Będę piec z lubellowej mieszanki "3 zboża" (mąki pełnoziarniste pszenna, żytnia i orkiszowa).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Moze jutro mi sie uda go upiec, wyglad zacheca
icon_smile.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
No i Janko dziękuję - dziś upiekłam, wyszedł perfekcyjnie. Dobrze, że się podzieliłaś tym przepisem. Przełożę powidłami i masą marcepanową, prawie tak jak na Twoim zdjęciu.
cvety.gif
 

aga.s

Member
Maj 11, 2010
206
0
0
I ja wczoraj upiekłam, zamierzam przełożyć masa daktylowo-pomarańczową. To mój debiut piernikowy, mam pytanie, kiedy go przełożyc, żeby był dobry na świeta, już teraz czy poczekać...??