Pleśniak

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
shark1513 @ 29 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=352426Śiedzi właśnie w piekarniku
icon_smile.gif
, zobaczymy co wyjdzie, z moimi "zdolnościami" kulinarnymi :fiesgrins:
Poczyniłam małe modyfikacje .
Do ciasta dodałam miodu , bo uwielbiam.
A pianę z białek zamiast resztą jasnego ciasta , posypałam pokruszonymi ciastkami z migdałami
icon_smile.gif

ciasto robię z wisniami
icon_smile.gif
.
Denerwuję się
rofl.gif
Wyszło tak , na górze są ciastka , które zmieszałam z piana z białek , dlatego góra jest ciemniejsza i ma taka skorupkę .A dół lekko mi się zrumienił (ładnie mówiąc ) i nie było to celowe
gruebel_2.gif

Ciacho pychotka , zrobię jeszcze nie raz
mniam.gif

pleniaksk7.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
a oto i mój pleśniak: zmodyfikowany Iwci
icon_smile.gif


3 szkl. mąki
3 łyżki cukru
kostka margaryny zwykłej
3 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj jak malutkie to 6
1,5 szkl. cukru
2 łyżki kakao
dżem w zależności od potrzeb ile

Przygotowanie dokładnie jak u Iwci, dodatkowo do ciasta daję śmietanę.
 

Załączniki

  • IMG_3904_ple_niak.jpg
    IMG_3904_ple_niak.jpg
    30.2 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciekawe gdzie sie "wkleilo" czy moze nigdzie
gruebel_2.gif
na pewno pytalam BeateSz, a nic nie widze...

wiec jeszcze raz:

BeatoSz! Czy masz moze przepis bez smietany? Jesli tak czy moglabys wklepac?

podpisano
skazana na ostra diete
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo Ci dziekuje

a wszystko dlatego, ze sie balam, ze samopas zostane porzucona wiec sledzilam Cie zaciecie
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam z przepisu Iwci, dalam 1 szklanke cukru do bialek, a i tak pierunsko slodkie to jest, nie mniej jedenak, bardzo dobre, dzieci wrecz sie zajadaja.
Moja modyfikacja, do polowy bialek dalam wiorki kokosowe, a do drugiej polowy kisiel wisniowy
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • nowe_175.jpg
    nowe_175.jpg
    148.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kurcze ten z dziecinstwa jednakduzo lepszy byl - musze mame zapytac czy ma przepis

Iwci sie niestety nie zachwycilam.
Moze pieklam w za malej formie??Mamie to raczej placek wychodzil, a moje ciasto wysokie... Dopiekalam i dopiekalam - ponad pol godziny czyli prawie 2 razy tyle.
miedzy beza a ciastem dziura wulkaniczna sie zrobila a potem zapadla. Ale najgorsze, ze ciasto wyszlo jakies sypiace sie. Dodalam ze 2 lyzki mleka (tylko soja u nas) co pomoglo je zlepic, ale po upieczeniu wierzch nieco sypiacy sie ostal. Nie wiem co nie tak bylo, ale stanowczo trzeba to zmienic.

bp samego ciasta jako takiego sie nie wyrzekne :D :D :D :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
sorry za moze troche glupie pytanie a ile ma kostka margaryny? bo u mnie to wszystko 0,5 kg
icon_sad.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Musia
margaryna 250 g
masło 200
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
w koncu wklejam plesniak sypiacy sie,

ale widzialam na zdjeciach, ze innym sie tez sypie
icon_mrgreen.gif
Moze tki jego urok?
 

Załączniki

  • Img_0148plesniak.jpg
    Img_0148plesniak.jpg
    361.6 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Plesniak jest dobry. Ja czesto robia inna odmiane - fuki
lecker.gif
Mniej jajec trzeba
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
AgusiaSz @ 23 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=453908może fugi??
Fugi - to na kawelkach ci zademonstuję
icon_mrgreen.gif
Ciasto sie nazywa Fuki, przynajmniej ja pod taka nazwą znam
icon_wink.gif


FUKI

Składniki:

1 słoik powideł (śliwkowe najlepsze - można przemieszać z 1-2 łyżkami nutelli), orzechy (1 mała paczka), 3-4 jaja, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny lub masła ( minus tę 1 łyżkę), 50 dag (ok. 3 szkl.) mąki, aromat arakowy, 1 szkl. cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, kakao (2-3 łyżki)

Żółtka utrzeć z 5 dag cukru (reszta idziee do piany z białek) i dodawać do mąki usiekanej z tłuszczem.
Ciasto podzielić na trzy części – dwie białe i jedną ciemną z kakao i włożyć każdą osobno do zamrażarki na ok. 30 min.
Najpierw utrzeć tarką na blachę ciasto jasne, na to wyłożyć warstwę powideł, posypać warstwą siekanych orzechów. Ubić pianę z białek na sztywno, pod koniec dalubic, dodawać stopniowo resztę cukru. Wyłozyć pianę z białek na warstwę ciemną, a na wierzch zetrzeć drugą jasną warstwę.

Ja dodaję 1 łyzkę mąki ziemniaczanej do piany z białek, żeby nie była gumowata i nie siadła
icon_wink.gif
Aha, i te wierzchnią jasne ciasto jest u mnie cieńsze niż spód
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0