Pleśniak

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ilona @ 23 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=454022http://www.google.pl/search?hl=pl&q=fu...=Szukaj&lr=

A pod "fuki" niczego nie ma (tzn. ciasta).
No, ja przepis nie mam z sieci, tylko z rodziny. Moi znajomi tez tak nazywaja
icon_mrgreen.gif
No i w sieci jest FUGA, a nie FUGI - swoja droga, ciekawe jak to z tą nazwą było
rofl.gif
 

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Moj ogryginalny plesniak z dziecinstwa zamiast owocow mial warstwe powidel sliwkowych. Reszta bez zmian, moze ponad to, ze ciasto dzielilam na 3 nierowne czesci (jak na balwana
icon_wink.gif
pierwsza najwieksz na spod, na to powidla, na to starta lub poskubana czesc ciemna, na to piana i na wierzch najmniejsza ilosci bialego ciasta rowniez starta albo poskubana, w zaleznosci od tego jak bardzo ciasto sobie zamrozilam.
Bardzo je lubie, jest zwykle, ale ciekawe i te powidla naprawde fajnie sie komponuja.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
bezuna @ 23 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=454086Moj ogryginalny plesniak z dziecinstwa zamiast owocow mial warstwe powidel sliwkowych. Reszta bez zmian, moze ponad to, ze ciasto dzielilam na 3 nierowne czesci (jak na balwana
icon_wink.gif
pierwsza najwieksz na spod, na to powidla, na to starta lub poskubana czesc ciemna, na to piana i na wierzch najmniejsza ilosci bialego ciasta rowniez starta albo poskubana, w zaleznosci od tego jak bardzo ciasto sobie zamrozilam.
Bardzo je lubie, jest zwykle, ale ciekawe i te powidla naprawde fajnie sie komponuja.
No Fuki robiłaś
icon_mrgreen.gif
Tylko orzechów jeszcze brak
fiesgrins.gif
rofl.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Czy Wam też ten pleśniak tak się sypie i nie chce się dać pokroić i nie chce opuścić blaszki?
Mnie za każdym razem okropnie się kruszy i jemy go wyjadająć najzwyczajniej łyżkami bezpośrednio z blaszki
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
kasha @ 23 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=454145Czy Wam też ten pleśniak tak się sypie i nie chce się dać pokroić i nie chce opuścić blaszki?
Mnie za każdym razem okropnie się kruszy i jemy go wyjadająć najzwyczajniej łyżkami bezpośrednio z blaszki
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
Na mój gust, za mało wyrobione ciasto. Raz tak miałam, jak chciałam zrobić fajne kruche i "tyle o ile" tylko zagniotłam. I to w wiekszosci bezdotykowo widelcami
icon_lol.gif
Nastepnym razem nie długo, ale porzadnie zagnieć by sie składniki połaczyły
daumen.gif
Za długo tez nie, bo grzdyl bedzie - no wiesz o co mi chodzi, mam nadzieję
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dzięki Akulko, zawsze mam problemy z kruchym bo ono nie chce wciągać mi całej mąki
cry_1.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Upiekłam pleśniaka po swojemu. Tak, jak pamiętałam... Nie jest zły ...

DSC08723.JPG
 

Załączniki

  • DSC08723.JPG
    DSC08723.JPG
    159.7 KB · Wyświetleń: 0

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Agusiu, przepisu nie mam, robie zwykłe kruche ciasto bez cukru, dzielę na trzy części, do jednej dodaje kakao. Na spód jasne ciasto, domowe powidła śliwkowe, kawałki jasnego ciasta, piana z białek ubitych z cukrem i na wierzch ciemne ciasto. Proporce "na czuja" i "ile zabierze". Do tej porcji dałam 3 duże jajka i one warunkowały ilość pozostałych składników.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Nie mam margaryny
cry_1.gif

czy wyjdzie ono z masłem??
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Kasiu, wyjdzie. Smaczniejsze będzie.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
upikłam pleśniaka z powidłem śliwkowym i trochę posypałam pianę orzechami

wyszedł mi bardzo pyszny
icon_smile.gif


tylko to ciemne ciasto zlało się z powidłem i nie jest stałe jak ciasto tylko bardziej jak masa, wy też tak macie?
gruebel_2.gif


i zdjęcia jeszcze ciepłego
icon_mrgreen.gif
:
 

Załączniki

  • P1030708.JPG
    P1030708.JPG
    38.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1030710.JPG
    P1030710.JPG
    41 KB · Wyświetleń: 0

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Czuję się tak natchniona,że odkopałam swój przepis i błyskawicznie zagniotłam ciasto i właśnie się mrozi.Jeszcze pół godzinki i do pieca.W sam raz na niedzielny spokojny wieczór.MNIAM!
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
to dobrze, znaczy że wyszło mi ok.
icon_mrgreen.gif
 

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
No dobra, teraz kolej na mnie, bo mam ochotę na jakiś smak z dzieciństwa
icon_smile.gif

Odkopuję wątek i zabieram się do pracy
cook.gif