masz rację reinhart zazwyczaj piecze na poolish albo na bidze - a one mają drożdże.
natomiast z lenistwa robiłam m. in chleb ziemniaczany Twój - i od razu przekładałam go do keksówki - i siup do lodówki - i było OK. Ale nei amiętam, ile godzin musiał czekoać. 20 to chyba faktycznie nie... raczej 10, bo od wieczora, do rana...
No i w sobotę zrobiłam drugi raz. Wyszedł taki:
W smaku bardzo dobry, wszystkim smakował. Dziś dałam pół na pół zakwas żytni i pszenny, bo miałam za mało żytniego. Rósł bardzo szybko. Dziś wszystko rosło wyjątkowo. Chlebek wiktoriański prawie wyszedł mi z foremki w piecu. Babka też pięknie wyrosła. Pewnie wyczuły, że to Wielka Sobota i trzeba się spieszyć, żeby zakończyć pracę i zacząć świętować.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia