Puszysta babka z orzechami

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Tak sobie myslalam aby zrobic ta babke na duzej prostokatnej formie ale chyba musze podwoic ilosc skladnikow, i zastanawiam sie jak dlugo ja piec. Jak sadzicie??
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Upiekłam i ja
icon_mrgreen.gif
daumen.gif


bajeczka @ 30 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=682472Zamiast oleju dałam paczkę masła i wyszła puchata :
Dodałam za twoim przykładem tak samo kostke i wiem, że nastepnym razem obetnę troche tłuszczu, moze dam tez z 3/4, 2/3?
gruebel_2.gif
Cukru dałam szklanke, ale tez jeszcze zmniejszę, bo słodka, że hoho
icon_mrgreen.gif


Ale nic to... Wczoraj upiekłam na noc, znikła w stanie goracym 1/4 babki
fiesgrins.gif
A na chwilę obecna jest nędzny ostatni kawałek i przewiduje ostra walke o niego
fiesgrins.gif

Babka 1 klasa
daumen.gif



moni20 @ 2 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=684627Tak sobie myslalam aby zrobic ta babke na duzej prostokatnej formie ale chyba musze podwoic ilosc skladnikow, i zastanawiam sie jak dlugo ja piec. Jak sadzicie??
bajeczka @ 2 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=684804Ja w keksówce piekłam 1 godz i 15 minut
Ja piekłam w formie babkowej 70 min. i mogłaby tam z 10 - 15 min. dłużej zostać
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Sinistra @ 3 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=684942Trzeba obserwować. Jak się zezłoci to ją patykiem potraktować. Ale na pewno 45 min nie musisz do niej zaglądać.
Na dużej blasze i tej temp., to bym powiedziała, że na pewno przez godzinę...
icon_mrgreen.gif
I to służy babce, bo ona jednak ma tendencje do opadania. Nie wiem, czy to jej uroda, ale po wyłączeniu piekarnika, choć jej nawet nie wyciągałam, klapła troche
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
ja robilam ja raz na swieta bardzo mi smakowala mojemu mezowi tez, niemialam problemow z opadaniem babki...nic takiego sie nieprzytrafilo, wyprobuje upiec na duzej bleszce i powiem jak bylo
 

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Dobra babka do herbatki lub jak mój brat woli do "koka-koli"
daumen.gif
;)
Z polewą Cinki
 

Załączniki

  • DSC02795.JPG
    DSC02795.JPG
    67.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
icon_eek.gif
lecker.gif
Ślinotoku dostałam.........
mniam.gif
icon_mrgreen.gif


P.S. Ja bym z kawką..
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobila dzis z 2/3 skladnikow i wrzucilam do keksowki, pieklam 45 min
IMGP2590.JPG
IMGP2594.JPG
 

Załączniki

  • IMGP2590.JPG
    IMGP2590.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 14
  • IMGP2594.JPG
    IMGP2594.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 14

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Moni, na drugim zdjęciu babka prezentuje się doskonale... na pierwszym też, ale na drugi bardziej mi się podoba
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
Uwielbiam lukrowane ciasta
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Ojojoj, za sucha mi wyszła, a tylko 45 minut piekłam. Moja wina, bo wzięłam za dużą blaszkę i cienki placek wyszedł, a nie puszysta babka. Dodalam kawałki czekolady i smak babki jest rewelacyjny. Następnym razem upiekę w keksówce.
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Popełniłam, przepyszna
mniam.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Zrobiłam w foremkach keksowych,wierzch dodatkowo obsypałam orzechami.
Pachnie pięknie,wygląda obłędnie.Już się nie mogę doczekać żeby choć trochę wystygła
mniam.gif


DSCF1744.JPG
 

Załączniki

  • DSCF1744.JPG
    DSCF1744.JPG
    158.3 KB · Wyświetleń: 12